Прес-центр30 вересня 2024, 17:09

Луганська обласна бібліотека – мандрує Україною та допомагає військовим

Сьогодні Україна відзначає День бібліотек. Це «професійне свято» стосується абсолютно кожного, хто відвідує бібліотеки: чи то для читання, чи то для роботи з лептопом, або ж приходить на розмовні клуби, зустрічі з письменниками. 

Бібліотечна спільнота луганців першою на собі відчула прихід війни 2014 року і повномасштабне вторгнення 2022 року. Релокувати та відновити вдалося лише дев’ять закладів.

Луганська обласна універсальна наукова бібліотека двічі була змушена переміститися у безпечну зону. І відразу почала роботу в «мандрівному форматі».

Як практично втілений концепт мандрівної бібліотеки? «Головним офісом» Луганської ОУНБ є м. Черкаси, де зосереджена більша частина бібліотекарів і, власне, керівництво. «Осередками» мандрівної бібліотеки є міста Дніпро, Київ та Ужгород. Відповідно, ВПО у цих громадах є клієнтами бібліотеки й користуються бібліотечними послугами.

Серед послуг, які надає бібліотека, є: розмовні клуби української мови (наживо м. Дніпро та м. Черкаси), заняття з цифрової та медійної грамотності (наживо у м. Черкаси), антилекції (наживо у м. Дніпро, м. Черкаси), йогатерапія (наживо у м. Черкаси та онлайн на платформі Google Meet), мистецькі події (наживо у містах Ужгород, Львів, Черкаси, Дніпро), тренінги, навчання з програмування, зустрічі з письменниками тощо.

Крім того, Луганська ОУНБ активно займається волонтерською діяльністю і допомагає військовим з різних підрозділів, зокрема Луганському прикордонному загону, 93-й ОМБр «Холодний Яр» і 111-й окремій бригаді ТРО. Бібліотекари закуповували зимову форму, збирали на дрони та виносні станції, матеріали для дообладнання БРДМ протикумулятивним захистом, автівки тощо.

Мобільність – те, що вирізняє мандрівну бібліотеку. Протягом 2023 року команда Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки реалізувала проєкт «Мандрівний культурний шелтер Луганщини» за ініціативи ГО «Луганське обласне відділення УБА», а фінансово проєкт підтримала програма «Culture Helps/Культура допомагає», яка імплементується разом з Громадською організацією «Інша Освіта» спільно з Zusa за підтримки Європейського Союзу.

Місія такого шелтера – об’єднати внутрішньо переміщених осіб з місцевою громадою у форматах живого спілкування, дати майданчик для обміну думок, нетворкінгу, пошуку натхнення, зрештою, спільного відпочинку.
Цьогоріч Шелтер продовжить свою роботу за підтримки фонду «Відродження» і буде представлений у Кропивницькому, Нововолинську, Чорткові, Ярмолинцях та Києві. 

Також 2023 року бібліотека реалізувала проєкт «Пересувний цифровий хаб» – це майданчик для переселенців та місцевих жителів, який дозволяє підтримати їхній намір до професійного пошуку себе, надбання цифрових навичок, соціалізації, самоствердження. 

Попри виклики воєнного часу, Луганська ОУНБ  проводить більше заходів, ніж у мирні часи. Працює, консолідує навколо себе і громаду, і бібліотечну спільноту.

Минулоріч бібліотека посіла ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі «Бібліотека року 2023» у номінації «Середні бібліотеки», організованому ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Знайти Луганську ОУНБ можна в мережі: фейсбуці (Луганська ОУН_б), інстаграмі (lugOUNB), ютубі (goodlibrary) чи завітати на сайт: https://www.library.lg.ua/uk