Прес-центр8 жовтня 2024, 17:10

Митці Луганщини формують українську національну та громадянську ідентичність жителів області

«Культура стає рятівним колом для нації і тримає її згуртованою. Під час концертів, гастрольних заходів, вистав і експозицій світ дізнається не тільки про Україну, Луганщину, а й про її страшну воєнну трагедію», - зазначила заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, відкриваючи засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання.

Члени Координаційної ради розглянули роботу закладів культури та мистецтва щодо формування української національної та громадянської  ідентичності в умовах воєнного часу, коли ворог знищив на Луганщині усе українське – музеї, культурні осередки, українську літературу, підручники тощо. 

Аби зберегти цілісність інформаційно-культурного простору регіону, прийнято «Регіональну цільову програму розвитку та функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя Луганської області на 2024-2028 роки».

В рамках виконання програми Луганською обласною філармонією вже створено та представлено понад 80 власних програм класичної та фольклорної тематики, а також сучасної музики з виконанням композицій українських авторів. Артисти представили Луганщину на 10 міжнародних та всеукраїнських фестивалях, побували на гастролях в Австрії, Словаччині, Швеції, а також багатьох концертних майданчиках України.

Від початку повномасштабної війни колективом Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру представлено 120 вистав, у тому числі 10 прем’єрних. 

Театр став учасником 10 міжнародних та всеукраїнських театральних фестивалів, гастролював по містах України та у військових частинах. 

Студенти та викладачі Сєвєродонецького фахового коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва провели творчий тур «Музика незламних» та дали концерти: «Сєвєродонецьк мистецький. Разом до Перемоги!» та «Музичний пульс Луганщини», а також благодійний виступ «Неповторна мить» у Національній Музичній Академії ім. П. Чайковського (м. Київ). Учасниками благодійного заходу стали грузинська співачка, волонтерка, громадська діячка Ніно Катамадзе, переселенці з Луганщини, військові та  волонтери.

Луганська обласна універсальна наукова бібліотека організовує і проводить популярні підкасти, мовні інтенсиви «Цейво», «Літрозмови з відомими письменниками, поетами, літературними діячами, цікавими особистостями», засідання читацького клубу «ЛітМандрівка», дискусії та антилекції з української літератури, майстерки патріотичного спрямування. 

У рамках «Мандрівного освітньо-культурного шелтера Луганщини» у форматі офлайн відбуваються поетично-музичні квартирники, арттоки за участі художників, майстерні арттерапії тощо.
Луганським обласним краєзнавчим музеєм у партнерстві з Женевським університетом організовано виставку «Відродження у часи війни. Луганськ, переміщений музей» (м. Женева, Швейцарія). Створено банерну виставку «Спадщина, яку ми втрачаємо: забути не можна, пам’ятати», яку 07.08.2024 відкрито у м. Дніпро. Готується до представлення виставка «Степняки» у м. Києві. 

Набуває популярності «Музейна педагогіка», в рамках якої для учнівської молоді проводяться лекції за напрямами патріотичної тематики, історичні екскурси Луганщиною, а для дітей – майстер-класи у гуртках «Як вдома» (м. Київ, м. Львів).

Також в рамках засідання було розглянуто діяльність координаційної ради з утвердження української національної та громадянської ідентичності при Старобільській райдержадміністрації.