Прес-центр15 жовтня 2024, 14:10

Обласна влада працює над вдосконаленням підтримки жертв сексуального насильства під час конфлікту

У Дніпрі відбулось засідання круглого столу на тему: «Внесок проекту «Вистоїмо разом! Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною» у розбудову системи реагування та надання допомоги постраждалим від СНПК на національному та регіональному рівнях» для Луганської, Донецької та Дніпропетровської областей.

Луганщину на цьому заході представляла заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

Проект «Вистоїмо разом» працює задля вдосконалення системи реагування на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом (СНПК) в Україні, забезпечення адресної підтримки постраждалим, а також для того, щоб на основі міжнародних стандартів і найкращих практик розробити та відпрацювати механізми взаємодії.

Тема запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом в умовах війни, дуже важлива для органів влади всіх рівнів, особливо для Луганської області.

Координаторка коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» Оксана Луньова під час свого виступу наголосила, що, на жаль, діяльність більшості спеціалізованих служб було призупинено. Але сьогодні на базі Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги працюють психологи, які пройшли  навчання за тематикою «Надання допомоги постраждалим від різних видів насильства, в тому числі СНПК». Також, на базі цього центру діє регіональна «гаряча лінія» з питань запобігання та протидії домашньому і ґендерно обумовленому насильству, дискримінації за ознакою статі.

Для фахівців різних рівнів проведено навчання за тематиками, пов’язаними з  СНПК. Також проведено низку тренінгів, «круглих столів», воркшопів та інших заходів. Тільки протягом 2023-2024  років участь у таких заходах взяли понад 1000 осіб, в тому числі фахівці різних структурних підрозділів, сектору безпеки та оборони, громадських організацій області.