Прес-центр10 вересня 2024, 16:09

Обласна влада пропонує підвищити коефіцієнт компенсації за втрачене житло жителям Луганщини

На платформі Антикризового медіа-центру відбулась онлайн-дискусія «Житло - першочергова потреба для ВПО під час війни».

Захід організовано в рамках проєкту “Схід: Відновлення”, метою якого є покращення обізнаності жителів щодо механізмів і процесів повоєнного відновлення України загалом та Донецької і Луганської областей, зокрема. 

До нього долучились народна депутатка України Олена Шуляк, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, посадові особи Луганської облдержадміністрації, представники громадських організацій, експерти, журналісти. 

Питання, що озвучувались: зміни в законодавстві для створення можливостей компенсації втраченого житла, перспектив реалізації державних програм «єОселя» та «єВідновлення», а також проєкту «Прихисток». 
Людмила Ахтирська, заступник директора Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської облдержадміністрації, заявила про наявність понад 47 тисяч заявок у державному реєстрі з відновлення та компенсації від жителів області. З них понад 13 тисяч – на відновлення повністю зруйнованого житла. 

Для регіонів, які зазнали найбільших майнових втрат через військову агресію російської федерації та мешканці яких вимушені були переселитися до більш безпечних регіонів, зокрема й з Луганської області, встановлений найнижчий регіональний коефіцієнт, який безпосередньо впливає на розрахунок розміру компенсації за зруйноване житло. Ціна квадратного метру складає 21 293 грн, що є не найвищою вартістю із зазначених показників.

Обласна влада ініціювала перегляд регіональних коефіцієнтів, які враховують відмінність вартості 1 кв. метра житла для різних областей, районів і окремих міст України, що застосовується при проведенні розрахунків розміру компенсації за зруйноване житло.

Облдержадміністрацією вживаються заходи із запровадження окремого нормативного механізму для реалізації права громадян на отримання компенсації, що охопить категорії осіб, які зазнали майнових збитків від початку вторгнення російською федерацією на територію України у 2014 році. Таке рішення, у свою чергу, усуне дискримінаційні умови, а також сприятиме виконанню державою своїх зобов’язань.
Також учасники торкнулись ініціатив громад, неурядових організацій та міжнародних партнерів у побудові соціального житла, евакуації та тимчасовому розселення.