Прес-центр19 жовтня 2024, 11:10

Перший «Діалог з бізнесом» Луганщини відбувся (відео)

За сприяння і організації облдержадміністрації відбулося перше засідання регіональної платформи «Діалог з бізнесом», ініційованої Президентом. Головним запитом бізнесу на сьогодні є економічне бронювання.

Перед початком обговорень було заслухано доповіді про нормативну базу забезпечення мобілізації на підприємствах, зокрема оповіщення працівників з метою актуалізації військово-облікових даних.
Жан Кисіль, голова Регіональної ради підприємців при облдержадміністрації, висловив спільну думку бізнесу, що економічне бронювання – це вихід із ситуації, що склалася у приватному секторі економіки. За його словами, багато підприємців готові бронювати працівників, аби захистити свою справу та чутливі гілки бізнесу.

З питаннями щодо підтримки бізнесу з боку влади виступив очільник ПП «Гелиос-Транс» Олександр Стріжов. Він, як власник підприємства, що займається вантажними перевезеннями, попросив винести на розгляд центральної влади пропозицію щодо збільшення відсотку бронювання водіїв, що здійснюють логістику по Україні. Оскільки превалююча кількість водіїв є чоловіками – мобілізація може негативно вплинути на ринок товарів та послуг країни.

У рамках проєкту «Прозорість та підзвітність», ініційованого Володимиром Зеленським, до обговорень доєднався громадський активіст Анатолій Рижков, який поставив запитання щодо ролі обласної влади у варіантах підтримки підприємництва.

Директор Департаменту економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності ОДА Ігор Куденко, який доєднався до заходу онлайн, наголосив, що для дієвого впливу на ситуацію необхідно отримати від підприємців офіційні звернення з пропозиціями, з яких можна буде сформувати запит до центральних органів виконавчої влади. 

За його словами, питання вимоги до бізнесу перереєструвати підприємства на підконтрольних територіях стає крайньо гостро. Він відзначив, що це питання має бути не економічним, а скоріше ідеологічним. Адже відбудова області має мати під собою економічний базис.