Прес-центр27 вересня 2024, 18:09

Понад 100 пропозицій щодо вдосконалення діяльності органів публічної влади розроблені ГО «Громадська ініціатива Луганщини»

Зміни до законів України «Про правовий режим воєнного стану» та «Про військово-цивільні адміністрації», напрацьовані в рамках проекту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Луганської та Донецької областей: взаємодія представників влади та громадськості», обговорили під час експертної дискусії керівники громад Луганщини та Донеччини.

Усього експертною групою було надано понад 100 пропозицій щодо вдосконалення чинного законодавства. Зокрема, й стосовно участі територіальних громад у вирішенні питань місцевого значення в умовах воєнного стану, що є дуже своєчасним у контексті неможливості проведення місцевих виборів та сприятиме підвищенню рівня ефективності та підзвітності влади у перехідний період. 

Проблемні аспекти організації системи органів публічної влади, висвітила у своєму виступі керівниця апарату Луганської облдержадміністрації Надія Калігаєва: це питання фінансування військових адміністрацій на деокупованих територіях, чіткий розподіл та необхідність розширення повноважень військових адміністрацій. 

Жвава дискусія розгорнулась довкола інструментів підвищення прозорості ухвалення та впровадження рішень органів влади, а також  щодо відкритості державних закупівель.

Учасники заходу погодились, що питання гармонізації правової сфери має стати одним з ключових, оскільки це має закласти надійні підвалини інституційного та функціонального відновлення після деокупації. Тож робота у цьому напрямі буде продовжена.

Організатором експертної дискусії виступила ГО «Громадська ініціатива Луганщини» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».