Прес-центр22 жовтня 2024, 14:10

В Україні буде проведено системний аудит житлових приміщень для потреб ВПО

Відбувся Парламентсько-громадський форум-діалог «Посилення захисту прав внутрішньо переміщених осіб».

Луганська область була представлена на заході першим заступником голови облдержадміністрації Олексієм Смирновим та заступницею голови облдержадміністрації Катериною Безгинською.

До учасників Форуму звернулися Віце-прем'єр-міністр з відновлення України - Міністр розвитку громад та території України Олексій Кулеба, перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, заступниця Директора Місії USAID в Україні Теодора Делл та інші.

Олександр Корнієнко у своїй доповіді зазначив, що комісія діє вже десять місяців та розв’язала понад 50 проблемних питань.

Було зазначено, що Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України розпочинає системний аудит житлових приміщень для ВПО.

16 лютого 2024 року парламентська ТСК ухвалила важливе рішення, спрямоване на розв’язання житлових проблем людей, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. Відповідно до «Дорожньої карти проведення системного аудиту та пооб’єктної інвентаризації усіх потенційно придатних для проживання приміщень в Україні», планується створення інформаційної бази даних об’єктів житлового фонду.

З цією метою Фонду державного майна України, Мінреінтеграції, а також Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами необхідно визначитись з потенційно придатними приміщеннями.

ТСК визнала необхідність законодавчого врегулювання питань системного аудиту та інвентаризації, що передбачає створення регіональних комісій із залученням представників місцевих органів влади та відповідних інституцій.

Результати проведеного аудиту мають стати основою для формування інформаційної бази даних, яка допоможе класифікувати житлові об'єкти за їх станом і придатністю для проживання.

Також запропоновано залучити різні державні інституції, місцеве самоврядування та міжнародні організації до розробки нормативно-правового акту, що регулює процеси аудиту.

Особлива увага буде приділена механізму тимчасового використання активів, що були передані в управління Національного агентства, для забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб.

Ця ініціатива є важливим кроком у забезпеченні потреб тих, хто опинився в скрутній житловій ситуації через війну, та сприянні їх реінтеграції у суспільство. Влада сподівається на активне партнерство з міжнародними організаціями для ефективної реалізації проектів, що покликані допомогти цим людям.