Прес-центр11 квітня 2018, 17:04

Аграрії області віддають перевагу сівбі економічно вигідних і більш придатних для нашої зони культур

Сьогодні відбулось засідання колегії Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. На порядок денний винесено питання щодо особливостей проведення весняно-польових робіт та програм державної підтримки агропромислового комплексу 2018 року.

Участь у роботі взяв заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян, керівники та фахівці структурних підрозділів ОДА та сільгосптоваровиробники області.

«Аграрний сектор є складовою, яка забезпечує продовольчу безпеку і формує соціально-економічні основи розвитку сільських територій, – зауважив Вадим Данієлян. – У минулому році луганськими хліборобами намолочено 1,3 млн тонн зерна, у тому числі пшениці близько 900 тис тонн. Це дозволило працівникам сільської місцевості поліпшити свій добробут, забезпечити надійний фундамент майбутнього врожаю».

Він наголосив, що одним із головним напрямом голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза є розвиток сільського господарства у Луганській області.

Під час колегії директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Лариса Бичкова відзначила, що сільськогосподарськими підприємствами області завершена закупівля мінеральних добрив для весняно-польових робіт. Так, із запланованих 58 тис. тонн закуплено 60 тис. тонн.

У цьому році аграрії області віддають перевагу сівбі економічно вигідним і більш придатним для вирощування в нашій зоні культур: озимій пшениці, кукурудзі та соняшнику.

Зернова група становитиме 412 тис. га, у тому числі озима – 278 тис. га, або на 33 тис. більш ніж минулого року.

На сьогодні озимі культури вже підживлено на площі 31,5 тис. га (13%). Одним з перших почали цю роботу господарства Станично-Луганського, Попаснянського, Новопсковського, Біловодського та Кремінського районів.

Крім цього, директор Департаменту проінформувала присутніх, що розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 08.06.2017 №357 затверджена Програма розвитку і підтримки агропромислового комплексу Луганської області на 2017-2020 роки.

Одним з напрямів Програми стане надання часткової компенсації з обласного бюджету на закупівлю установок індивідуального доїння.

Також Лариса Бичкова нагадала про державну підтримку аграрного сектора в рамках Державного бюджету на 2018 рік, та розповіла про ключові її напрями.

Так, у лютому цього року Уряд затвердив Порядки використання засобів, передбачених фінансовою підтримкою. Вони направлені на розвиток фермерського господарства (постанова КМУ від 07.02.2018 №106), галузь тваринництва (07.02.2018 №107), а також на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (07.02.2018 №104).

Загальна сума підтримки по Україні складе 6,3 млрд гривень, тоді як у в минулому році 5,5 млрд гривень (115%). Вона надаватиметься через державні банки.

У рамках заходу також виступив кандидат сільських господарських наук, завідувач лабораторії охорони та раціонального використання земель Інституту ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського Василь Хромяк. Він надав учасникам колегії відповідні рекомендації з посіву та догляду за  сільгоспкультурами з урахування погодних умов поточного року.

А начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Луганській області Ріта Холоденко ознайомила присутніх з роботою щодо забезпечення підприємств області насіннєвим матеріалом, засобами захисту рослин, прогноз розповсюдження шкідників та хвороб сільгоспкультур.