Прес-центр1 лютого 2019, 15:02

Доручено у Попаснянському, Новоайдарському та Станично-Луганському районах створити житловий фонд для тимчасового проживання родин, які залишились без домівок

Сьогодні, 1 лютого, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко провів розширену нараду з керівниками місцевих військово-цивільних адміністрацій з поточних питань.

Зокрема, щодо забезпечення житлом жителів населених пунктів, які розташовані поблизу лінії розмежування, і не мають можливості проживати у своїх домівках в наслідок їх руйнувань через ворожі обстріли.

Під час наради керівник військово-цивільної адміністрації м. Золоте та с. Катеринівка Костянтин Ільченко зазначив, що у разі евакуація людей із зони постійних обстрілів стоїть задача у заселенні їх в інші будинки.

«Війна вигнала з рідних домівок багатьох наших земляків та гірше за все, коли люди не можуть ані жити у своїх оселях, ані переїхати в інше місце, – зазначив Юрій Клименко. – Для трьох перших сімей у Золотому-4 такої проблеми більше немає. Для них у рамках програми Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб щодо забезпечення мешканців тимчасовим житлом на час врегулювання збройного конфлікту придбані нові квартири». 

Заступник голови облдержадміністрації надав доручення головам Попаснянської, Новоайдарської та Станично-Луганської райдержадміністрацій створити житловий фонд з метою надання людям, які втратили житло, необхідне тимчасове помешкання.

Констянтин Ільченко подякував керівництву області за дієве втручання у вирішені такої вкрай важливої проблеми.

Також на нараді обговорювалися шляхи поглиблення взаємодії органів державної влади з представниками міжнародних організацій щодо вирішення гуманітарної допомоги для жителів населених пунктів, які проживають поблизу лінії розмежування.

Було зазначено, що у кінці минулого року облдержадміністрацією погоджено документацію щодо двох проектів ЄС «Підтримка ЄС для Сходу України ­ відновлення, зміцнення миру та урядування» (25 млн євро) та USAID «Економічна підтримка Східної України» (63 млн євро). Кошти виділено на Луганську та Донецьку області.

Також у грудні 2018 року в облдержадміністрації проведено робоче засідання координаційної ради з представниками управління координації гуманітарних справ ООН та Шелтер кластеру, які займаються питаннями відновлення житла.

Під час цього заходу розглянуто можливість оцінки та узагальнення потреб, які можуть бути забезпечені міжнародними партнерами на рівні облдержадміністрації, а також опрацьований механізм вдосконалення координації діяльності на базі обласної координаційної ради.

Прийнято рішення такі наради проводити щокварталу.