Прес-центр13 квітня 2018, 16:04

Міністр Вадим Черниш та Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації Гійом Шойрер представили освітній проект з мінної безпеки

Перебуваючи в Сєвєродонецьку, сьогодні, 13 квітня, Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш, Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації, пан Гійом Шойрер у супроводі заступника голови облдержадміністрації Юрія Клименка презентували освітянам Луганщини навчальні макети з мінної безпеки.

Це відбулося в Луганському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти під час семінару з підвищення рівня кваліфікації вчителів закладів загальної середньої освіти, які інформують школярів про небезпеку мін та вибухонебезпечних предметів.

«Тільки спільними зусиллями Уряду, обласної влади, освітян, громадськості ми зможемо захистити людей, які мешкають на небезпечних територіях. Особливої уваги потребують, звичайно, діти, – наголосив Вадим Черниш. – Також разом з міжнародними партерами ми зробили пілотний проект для відпрацювання заходів щодо зменшення ризиків небезпек через навчання людей».

Він зауважив, що разом зі Швейцарською Конфедерацією Міністерство обере одну територіальну громаду, скоріш за все, на Луганщині, де ці заходи будуть детально відпрацьовуватися.

У свою чергу, пан Гійом Шойрер відзначив, що Швейцарія є активною учасницею у роботі з розмінуванням територій, а відповідні програми фінансуються нею по усьому світу, в тому числі й в Україні.

Заступник голови обласної держадміністрації Юрій Клименко подякував гостям за постійну підтримку у надважливому для Луганщини питанні з розмінування та зосередив увагу на наслідках бойових дій, що тривають вже чотири роки. Так, зруйновано близько семи тисяч об’єктів комунальної, державної, приватної власності та об’єктів інфраструктури.

Загалом міським відділам освіти Луганської та Донецької областей було передано понад 70 навчальних макетів з мінної безпеки.

Як повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Швейцарської Конфедерації, ці стенди розроблені у співпраці з партнерами, зокрема, Міжнародного комітету Червоного Хреста та Женевського міжнародного центру з питань гуманітарного розмінування.

Крім того, спеціалісти МТОТ та Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти провели для освітян презентацію стандарту з навчання ризикам небезпек від мін, розробленого Міністерством, лекції з підвищення кваліфікації педагогів відповідно до Держстандарту початкової школи та міжнародної практики інформування про мінну небезпеку, надали загальні рекомендації щодо правил поводження з вибухонебезпечними предметами тощо.