Прес-центр29 cічня 2019, 11:01

Минулоріч на Луганщині в постійне користування передано 9 тис. га земельних ділянок

Про стан проведення інвентаризації земельних ділянок, які перебувають у користуванні державних підприємств, установ, організацій на території Луганської області, йшлося на апаратній нараді в облдержадміністрації сьогодні, 29 січня.

Її провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

За зазначеним питанням доповів директор Департаменту комунальної власності, земельних та майнових відносин облдержадміністрації Сергій Олейніков.

Він повідомив, що у 2018 році підготовлено 20 проектів розпоряджень голови облдержадміністрації щодо надання дозволів на розробку землевпорядної документації та 99 проектів відповідних розпоряджень щодо передачі земельних ділянок в постійне користування органам державної влади, державним підприємствам, установам, організаціям.

В постійне користування передані земельні ділянки загальною площею 9 тис. га. Серед державних установ, які вживають заходи з інвентаризації земель, вперше за багато років з’явились державні підприємства лісового та мисливського господарства (державні підприємства «Кремінське ЛМГ», «Сєвєродонецьке ЛМГ», «Біловодське ЛМГ»).

Як зауважив Сергій Олейніков, на підконтрольній українській владі території Луганської області за органами державної влади, державними підприємствами, установами, організаціями обліковується близько 97 тис. га земельних ділянок, які використовуються без документів, що посвідчують право користування ними.

Частина цих земель обліковується за державними підприємствами лісомисливського господарства.

Наразі опрацьовуються клопотання державних підприємств лісомисливського господарства щодо надання дозволів на розробку документації із землеустрою на загальну площу близько 781 га.

Триває робота щодо внесення відомостей про про інвентаризовані земельні ділянки державної власності до Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

За 2018 рік забезпечено внесення відомостей до зазначених реєстрів на 135 земельних ділянок державної власності.

Тож, за підсумками апаратної наради головам райдержадміністрацій, міст обласного значення, об’єднаних територіальних громад доручено довести до відома керівників державних підприємств, установ, організацій, які використовують земельні ділянки державної власності без документів, що посвідчують право користування ними, інформацію про необхідність оформлення прав на землю та передбачення у кошторисах на 2019 рік видатків на виготовлення документації із землеустрою і державну реєстрацію прав на земельні ділянки.

У свою чергу, обласному управлінню лісового та мисливського господарства слід вжити заходів щодо приведення державними підприємствами лісомисливських господарств правовстановлюючих документів на земельні ділянки лісогосподарського призначення у відповідність до вимог чинного законодавства.