Прес-центр2 cічня 2019, 15:01

На Біловодщині реалізували 38 проектів на суму понад 40 млн грн

Протягом 2018 року на території Біловодської об’єднаної територіальної громади реалізовано 38 проектів, на їх реалізацію було залучено 40,7 млн грн. Про це повідомила начальник управління економічного розвитку і торгівлі виконкому Біловодської селищної ради Олена Шилобрид.

За її словами, проекти були профінансовані за рахунок  Державного фонду регіонального розвитку, субвенції з держбюджету на формування інфраструктури ОТГ, коштів обласного та місцевого бюджетів, міжнародних організацій. Головними партнерами Біловодської ОТГ залишаються ПРООН, ЮНІСЕФ, Український жіночий фонд, в цьому році почали працювати з DESPRO. В рамках тісної співпраці з міжнародними партнерами всього було реалізовано 13 проектів на суму близько 7,5 млн грн.

«Обмеженість власного бюджету громади не дозволяє втілювати в життя всі намічені плани. Тому головним завданням стало залучення інвестиційних коштів», – зауважила Олена Шилобрид.

Особлива увага у Біловодській ОТГ приділяється підтримці громадської активності, адже саме громадські організації найчастіше виступають ініціаторами проектів, які реалізуються в рамках різноманітних конкурсів. Це підтверджується результатом обласного конкурсу, де з 9 поданих проектів, 7 стали переможцями.

Саме громадські організації району ініціювали та реалізували проекти зі встановлення системи відеоспостереження в найбільш відвідуваних місцях смт Біловодська, встановлення спортивних тренажерів в селах Новолимарівка та Євсуг, створення кімнат психологічного розвантаження в Біловодській гімназії та Євсузькій школі, встановлення твердопаливного котла в Данилівській сільській лікарській амбулаторії, придбання обладнання для переробки харчових відходів для трьох закладів освіти та інші.

Основні пріоритети розвитку громади-району на найближчі три роки включено до Перспективного плану розвитку Біловодської громади на 2019-2021 роки. Для втілення його в життя будуть залучатись кошти з різних джерел фінансування: це кошти державного, обласного та місцевого бюджетів, кошти міжнародних організацій, кошти громадськості.

«Звичайно, не можна говорити про перспективи розвитку громади без підтримки самої громадськості. На сесії Біловодської селищної ради вже прийнята Програма з реалізації Бюджету участі на території Біловодської ОТГ, яка почне працювати з 2019 року. Мета цієї Програми – долучення громадськості до вирішення проблем і визначення напрямів розвитку території шляхом участі в конкурсному відборі проектів та реалізації проектів-переможців за кошти місцевого бюджету», – додала Олена Шилобрид.