Прес-центр21 червня 2019, 09:06

На Луганщині презентовано результати опитування громадського сприйняття та ставлення до ґендерно обумовленого насильства

В облдержадміністрації відбулося засідання Обласної координаційної ради з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання домашньому насильству та протидії торгівлі людьми.

Директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук розповіла про останні новини та заходи, які відбулися в області протягом другого кварталу поточного року в напрямах реалізації державної ґендерної політики, запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, реалізації резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека» в Луганській області.

Зокрема, поінформовано про проведення п’яти виїзних семінарів для фахівців ОТГ з питань локалізації Регіонального та Національного планів дій «Жінки, мир, безпека», повноважень та обов’язків громад у напрямах запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, семінар для начальників управлінь соціального захисту населення, які є координаторами на місцевому рівні зазначеної тематики тощо.

Також під час засідання презентовано результати соціологічного дослідження «Базове опитування з питань громадського сприйняття та ставлення до ґендерно-зумовленого насильства в Донецькій, Луганській та Запорізькій областях». Дослідження проведено Аналітичним центром «Соціоконсалтинг» на замовлення ООН Жінки.

Впродовж грудня 2018 року – січня 2019 року у кожній області було опитано по 1000 респондентів, тобто загальна вибірка склала 3000 опитаних осіб віком від 14 до 70 років. У березні-квітні 2019 року проведено 9 фокус-групових дискусій із вчителями і шкільними психологами, жінками, які пережили досвід насильства, чоловіками і жінками із числа ЛЖВ, людей з інвалідністю, осіб похилого віку, ромів. У цей же період було проведено
21 гнучке інтерв’ю з експертами.

Згідно з результатами дослідження, ґендерні стереотипи залишаються доволі поширеними серед мешканців трьох областей. Наприклад, більше третини респондентів вважають, що жінки і чоловіки мають різні здібності (хлопчики більш здібні до точних наук, а дівчатка – до гуманітарних), що чоловіки зазвичай кращі бізнесмени, ніж жінки, що чоловіки не здатні робити кілька справ одночасно тощо. Водночас, респонденти визнають, що жінки можуть бути такими ж успішними лідерками місцевих громад, політичними лідерками та керівницями вищого рівня, як і чоловіки. Про це зазначили понад 80% опитаних (жінки дещо частіше, ніж чоловіки).

Більш детально із результатами дослідження можна ознайомитися за посиланням.