Прес-центр6 червня 2019, 16:06

На Луганщині втричі знижено рівень сказу диких тварин

Про це повідомлено під час засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Луганській обласній державній адміністрації.

Участь у заході взяв заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Аналіз епізоотичної ситуації стосовно зафіксованих в області за минулий період цього року випадків сказу в порівняні з аналогічним періодом 2018 року підтверджує стабілізацію ситуації та зниження майже в три рази випадків захворіння на сказ серед свійських та диких тварин.

Також зазначено, що основним джерелом і резервуаром збудника інфекції є дикі хижаки та здичавілі тварини.

Важливо, що у грудні 2018 року вперше за останні сім років на Луганщині проведено кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

Всього оброблено 12306 тис. км ² лісомисливських угідь та розповсюджено 246120 тис. доз вакцини для диких м’ясоїдних у вигляді принад.

Проблема з регуляції чисельності безпритульних тварин в області станом на сьогодні вирішується на місцевих рівнях спорадично та не є системною.

Загалом епізоотична ситуація з африканської чуми свиней в Україні та в регіоні значно покращилась.

Так, в 2018 році в Луганській області зареєстровано чотири спалахи захворювання на АЧС – в Білокуракинському, Троїцькому, Новоайдарському районах та у Рубіжному. Спалахи ліквідовано відповідно до вимог діючої інструкції. 

Проте, як заявлено на комісії, на території окремих міст області протягом останніх років так і не вирішено питання щодо ліквідації несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами.

Також розглянуті варіанти приведення у відповідність роботи ярмарку в Сєвєродонецьку до вимог «Положення про організацію та проведення ярмаркової діяльності на території м. Сєвєродонецька», яке затверджене рішенням виконавчого комітету Сєвєродонецької міської ради, та заходи громадської організації «Зооконтроль» з регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в населених пунктах Луганської області.

За підсумками Державної надзвичайною протиепізоотичною комісією при Луганській обласній державній адміністрації вирішено вжити невідкладних заходів з недопущення та ліквідації несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами на території міст та населених пунктів, забезпечити суворий контроль за переміщенням автошляхами області живих тварин та харчової продукції, здійснювати заходи з недопущення збільшення чисельності  безпритульних тварин на території населених пунктів тощо.