Прес-центр5 лютого 2019, 12:02

На реалізацію проектів конкурсу місцевого розвитку з обласного бюджету минулоріч виділено 5 мільйонів

Про хід реалізації проектів за результатами конкурсу проектів місцевого розвитку у 2018 році та зміни в його умовах на 2019 рік на апаратній нараді розповів начальник управління з питань нормативно-правової роботи та децентралізації облдержадміністрації Вадим Лазніков.

Він зауважив, що проекти для оцінювання приймались до 8 червня включно. Для участі у конкурсі подано 136 проектів на загальну суму 30,1 млн гривень. З них за рахунок обласного бюджету – 14,3 млн гривень, місцевого – 13,5 млн гривень, небюджетні кошти – 2,3 млн гривень.

У липні прийнято рішення конкурсного комітету, а розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено перелік проектів переможців конкурсу проектів місцевого розвитку.

Тож, перемогу в обласному конкурсі здобув 41 проект на загальну суму 10,6 млн гривень.

За пріоритетними напрямами проекти-переможці поділяються наступним чином: культура – 18, освіта – 16, охорона здоров’я – 3, вуличне освітлення – 2, екологічні ініціативи – 2.

Відповідно до внесених у серпні змін до обласного бюджету виділено кошти на співфінансування проектів. Протягом серпня-вересня 2018 року облдержадміністрацією профінансовано всі проекти, визначені переможцями.

Усього з облбюджету перераховано на їх реалізацію 5 млн гривень.

У період реалізації проектів, унаслідок подорожчання вартості матеріалів, робіт, послуг загальна вартість реалізованих проектів збільшилась до 11,1 млн гривень. Кошти були додатково виділені з місцевих бюджетів та за рахунок небюджетного фінансування. В тому числі: кошти обласного бюджету – 5 млн гривень, місцевих бюджетів – 5 млн гривень, інші джерела фінансування – 1,1 млн гривень.

Станом на лютий 2019 року усі проекти реалізовано, мета проведення конкурсу, завдання щодо стимулювання активності громадськості та органів місцевого самоврядування у розвитку територій досягнуто в повному обсязі.

Вадим Лазніков також відзначив, що жодний проект м. Рубіжного, Білокуракинського, Марківського, Міловського та Новоайдарського районів не визначено переможцем. Місто Сєвєродонецьк проекти для участі в конкурсі взагалі не подавало.

Крім того, вже розроблено нову редакцію Положення, яке розміщено на офіційному веб-сайті облдержадміністрації. У порівнянні з умовами проведення конкурсу у 2018 році, з урахуванням проведеного конкурсу, проектом Положення передбачено декілька змін.

Зокрема, розширено перелік учасників конкурсу шляхом включення до нього військово-цивільних адміністрацій, розширено перелік юридичних осіб публічного права, на баланс яких зараховується майно, придбане в рамках реалізації проекту, зменшено обсяг документів, які подаються учасником конкурсу, конкретизовано склад конкурсного комітету та функції секретаріату, змінено підхід до оцінювання проектів, а також за критерієм щодо участі ініціаторів проекту у співфінансуванні, розділ щодо оцінювання проектів за пропозицією Асоціації органів місцевого самоврядування Луганської області доповнено новими критеріями, конкретизовано порядок розрахунку рейтингової оцінки проекту тощо.