Прес-центр12 лютого 2019, 15:02

Напрями державної підтримки агропромислового комплексу цьогоріч збільшено, – брифінг

Про реалізацію в області державних і регіональних програм підтримки агропромислового комплексу у 2019 році та підсумки роботи у минулому році на брифінгу для ЗМІ сьогодні, 12 лютого, доповіла заступник директора Департаменту – начальник управління розвитку агропромислового виробництва Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Любов Безкоровайна.

Вона нагадала, що у минулому році на потреби АПК державою надано 6,3 млрд гривень. Загалом агропромисловці України отримали підтримку у розмірі 4,2 млрд гривень. По Луганській області ця сума дорівнює 72,1 млн гривень.

На 2019 рік загальна сума підтримки складе 5,9 млрд гривень. Так, скорочене фінансування з держбюджету програм підтримки галузі тваринництва, зберігання та переробки сільгосппродукції, аквакультури й компенсації вартості сільгосптехніки.

Як повідомила Любов Безкоровайна, у 2018 році за державною програмою «Фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів» обсяг бюджетних призначень для Луганщини становив 4 763,6 тис. гривень. Відсоткову ставку компенсовано 21 підприємству у сумі 4 763,6 тис. гривень. На поточний рік по Україні передбачено збільшення фінансування за цим напрямом удвічі.

За державною програмою «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» фермерські господарства Луганської області у 2018 році отримали компенсацію у сумі 4,6 млн гривень. Зокрема, часткова компенсація вартості насіння сільськогосподарських рослин вітчизняної селекції отримана у розмірі 277,6 тис. гривень, часткова компенсація вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва (25 %) – 2853 тис. гривень, часткова компенсація відсоткової ставки за залученими у нацвалюті кредитами – 103,7 тис. гривень, бюджетна дотація на один га новоствореним фермерським господарствам – 576,8 тис. гривень, бюджетна субсидія на одного члена фермерського господарства – 835 тис. гривень.

На 2019 рік за цим напрямом для українських агропромисловців передбачено 800 млн гривень. Однак, за словами спікера, обладнання для м’ясного напряму та бджільництва має бути виключно українського виробництва. Також фермери будуть відшкодовувати відсотки тільки за одним короткостроковим або середньостроковим кредитом.

Цьогоріч до 400 млн гривень збільшено фінансування за державною програмою «Державна підтримка розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними».
22,8 млн гривень сільгосптоваровиробники Луганщини отримали за держпрограмою «Програма підтримки тваринництва, зберігання і переробки сільгосппродукції, аквакультури». З них спеціальна бюджетна дотація за утримання корів склала 7,1 млн гривень, за вирощування молодняка великої рогатої худоби – 8,1 млн гривень, часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин ВРХ – 1,2 млн гривень, надання часткової компенсації вартості будівництва та реконструкції об’єктів – 6,4 млн гривень.

До вищеназваних напрямів у 2019 додалися виробництво біогазу, придбання вагонів зерновозів, надання дотації на молодняк, придбаний шляхом переміщення від інших власників, відшкодування аграріям вартості будівництва та реконструкція споруд по зберіганню і переробці зерна.

Відносно результатів реалізації держпрограми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» Любов Безкоровайна відзначила, що 356 господарств області отримали компенсацію за придбання сільгосптехніки та обладнання вітчизняного виробництва у сумі 39,9 млн гривень. Загалом придбано 624 одиниці техніки та обладнання.

За держпрограмою «Надання кредитів фермерським господарствам» Луганщиною використано 1,7 млн гривень.

Важливо, що у 2019 році передбачено збільшити допомогу на поворотній основі на одне фермерське господарство до 500 тис. гривень проти минулорічних 250 тис. гривень.