Прес-центр2 квітня 2018, 11:04

Окреслені пріоритетні напрями роботи органів соцзахисту населення області

У засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення взяла участь заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик.

Під час заходу повідомлено про підсумки роботи структурного підрозділу в 2017 році та окреслено пріоритетні напрями роботи на поточний.

Зазначено, що кількість одержувачів державної підтримки, які обслуговуються Департаментом, складає близько 1,1 млн осіб, адже одна особа може мати право на користування декількома соціальними програми. Найбільший сегмент отримувачів соціальної державної підтримки – пенсіонери (26 %) та отримувачі житлових субсидій (25 %).

Із держбюджету 1,5 млрд гривень спрямовано на надання пільг та житлових субсидій населенню області: більш ніж 24 тис. осіб отримали пільги на оплату житлово-комунальних послуг більш ніж на 100 млн гривень, 145 тис. сімей скористалися правом на отримання субсидій на суму 1,4 млрд гривень. На підтримку сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, осіб, які не мають права на пенсію та інших вразливих категорій населення у 2017 році з державного бюджету Луганській області надано субвенцію у сумі 824,4 млн  гривень. Вказаною допомогою скористалися майже 45 тис. сімей.

Значну суму в 2017 році з державного бюджету надано внутрішньо переміщеним особам. Протягом минулого року 59 тисяч осіб отримали щомісячну адресну допомогу на загальну суму 207,1 млн гривень. Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань та особам, які мають особливі заслуги, до 9 травня у 2017 році виплачена близько 29,4 тис. ветеранам на загальну суму 32,4 млн гривень. За програмою соціального захисту громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, близько 4 тис. осіб отримали гарантовані державою виплати на загальну суму 12,3 млн гривень.

З минулого року запроваджено виплату соціальних стипендій студента через систему соціального захисту населення – близько 1,5 тис. студентам області виплачено 15,6 млн гривень. На соціальний захист учасників АТО спрямовані державні програми за напрямами із санаторно-курортного лікування, соціально-професійної адаптації,придбання житла на загальну суму 2,4 млн гривень.

Крім того, департамент є відповідальним виконавцем шести обласних програм різного соціального напрямку. У 2017 році регіональні програми профінансовано на загальну суму 136,7 млн гривень.

Стосовно реалізації із жовтня 2016-го по 2019 роки пілотного проекту в рамках програми «Українська ініціатива з підвищення впевненості» (UCBI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) щодо вдосконалення процесу надання послуг в режимі «Прозорого офісу» в УПСЗН Рубіжанської міської ради зауважено, що експертною групою розроблено 3-D модель «Прозорого офісу», що дозволило направити до Мінсоцполітики України клопотання та пакет документів для надання відповідної субвенції з державного бюджету. Наразі триває етап реконструкції будівлі управління.

Загалом завдяки співпраці з міжнародними організаціями забезпеченість комп’ютерною технікою в управліннях соцзахисту населення у 2017 році покращилась на 24 % і досягла майже 100 %.

Окремо наголошено на співпраці Департаменту та об’єднаних територіальних громад області. Зокрема, проведено 10 виїзних заходів в ОТГ щодо організації роботи органів соціального захисту населення.

Протягом року злагоджено працювали обласні соціальні установи. Міськими й районними центрами соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді соціальною підтримкою охоплено більше 10 тисяч сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Активно тривала робота щодо попередження домашнього та ґендерно обумовленого насильства, створено ґендерний паспорт Луганської області.

Протягом року виявлено 34,3 тис. осіб, які потребували соціального обслуговування, а фактично обслуговано – 31,2 тис. осіб. У містах і районах області функціонують шести районних і міських центрів соціальної реабілітації дітей з інвалідністю. Усього ж на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 28,1 тис. осіб з інвалідністю, у тому числі 1,95 тис. дітей з інвалідністю.

Також у 2017 році Департаментом вперше проведено Аналіз балансу трудових ресурсів області.

Серед пріоритетів на 2018 рік визначено, зокрема, організацію роботи системи пільг та субсидій в умовах удосконалення механізму їх надання; створення системи віддалених робочих місць із прийому та консультування громадян для надання усіх видів соціальних допомог, пільг, субсидій та компенсацій; реалізація всебічного соціального захисту внутрішньо переміщених осіб тощо.