Прес-центр5 квітня 2018, 16:04

Представники лікарської асоціації Луганщини розповіли про пріоритети своєї діяльності

Сьогодні, 5 квітня, у Луганській облдержадміністрації відбувся брифінг для ЗМІ з нагоди Всесвітнього дня здоров’я.

Доповідачами виступили голова ГО «Українське лікарське товариство Луганщини», заступник головного лікаря Луганської обласної клінічної лікарні Степан Шведюк, головний лікар Луганського наркологічного диспансеру Микола Овчаренко та головний спеціаліст з акушерства та гінекології Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Інна Сазонова.

Степан Шведюк у своїй доповіді розповів про загальне охоплення послугами охорони здоров’я населення Луганщини.

Крім того, головний лікар Луганського наркологічного диспансеру Микола Овчаренко повідомив про реалізацію комплексної обласної програми медичного і соціального забезпечення учасників АТО та членів їх сімей, ветеранів війни та прирівняних до них осіб на 2017–2019 роки.

У рамках цієї програми учасникам бойових дій, які страждають на посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) надається висококваліфікована допомога провідних медичних спеціалістів. Доповідач зазначив, що за результатами досліджень, крім тривожних станів, синдром є передумовою розвитку багатьох хронічних хвороб, зокрема бронхітів та захворювань серцево-судинної системи.

На Луганщині психологи-реабілітологи адаптують до українських реалій напрацювання західних та ізраїльських колег у лікуванні ПТСР.

Було наголошено на тому, що 75 % військовослужбовців, які страждають на посттравматичний стресовий розлад, приховують інформацію про проблеми, а 90 % – соромляться цього. Виходом зі складеної ситуації є довготривалий етап ресоціалізації та адаптації зі спеціалізованими психологами.

Також Микола Овчаренко подякував голові Луганської обласної державної адміністрації – керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу за те, що в регіоні було відкрито перший заклад для учасників АТО. З кінця березня в м. Рубіжному запрацював «Луганський обласний центр психічного здоров’я» з місцями для реабілітації учасників бойових дій. У цьому закладі вже проходять обстеження та відновлюються 24 захисника державного суверенітету України.

У своїй доповіді Інна Сазонова приділила особливу увагу діяльності кабінетів планування сім’ї на Луганщині. Для поліпшення надання акушерсько-гінекологічної допомоги, зниження рівня перинатальної смертності за рахунок попередження виявлення патологій розвитку плоду в Луганській обласній лікарні відкрито кабінет пренатальної діагностики патологій плоду та планування сім’ї.

У цьому кабінеті проводиться комплексні обстеження пацієнток із багатоплідною вагітністю, важкими генетичними та соматичними патологіями, доплерометрія судин системи «мати-плацента-плід». Також у відділенні проводиться експертне пренатальне УЗД вагітних з підозрою на загибле плідне яйце. Основну увагу в роботі кабінету приділяється обстеженню вагітних із віддалених сільських районів.

Також на базі поліклінічного відділення функціонує кабінет «планування сім’ї», де здійснюється обстеження жінок для лікування безплідності методом допоміжної репродукції, консультування жінок з екстрагенітальною патологією, підбір методу для їх контрацепції. Для оснащення кабінетів сучасною технікою, зокрема апаратом УЗД експертної якості «Хітачі Алока Ариета 70», з облбюджету було виділено та освоєно 7 млн гривень.