Прес-центр14 червня 2019, 16:06

У Краматорську обговорили впровадження медіаосвіти у педагогічну практику

За участі представників Департаменту освіти і науки та Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації 13 червня у Краматорську в приміщенні  «Антикризового медіа центру» відбулося засідання «круглого столу» на тему «Впровадження медіаосвіти у вітчизняну педагогічну практику».

Організаторами заходу виступили штаб ООС, Луганська та Донецька облдержадіністрації, науковці й представники закладів освіти.

Наталія Череповська, кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник лабораторії психології масової комунікації та медіаосвіти Інституту соціальної та політичної психології НАПН України, розповіла про хід реалізації на Донбасі Всеукраїнського експерименту з масового впровадження медіа-освіти «Стандартизація наскрізної соціально-психологічної моделі інтенсивного масового впровадження медіаосвіти у вітчизняну педагогічну практику».

Також представники цього закладу розповіли про способи збереження особистої ідентичності в умовах інформаційної війни та презентували результати всеукраїнського дослідження серед учнівської молоді щодо рівня патріотизму та сприйняті українського медіаконтенту.

Доцент кафедри природничо-математичних дисциплін та інформатики в початковій освіті ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», кандидат педагогічних наук, науковий консультант експериментального Миколаївського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 3 Тетяна Бондаренко доповіла присутнім про реалізацію шкільного медіа проекту Меді@на.

Більша частина «круглого столу» було присвячена обговоренню досвіду формування в учнях старших класів інформаційно-медійної грамотності.

Протягом заходу до обговорення долучилися й учні однієї із шкіл Краматорська, які вже прослухали курс медіа-грамотності. На їх думку подібний курс треба впроваджувати в усіх школах та розпочинати вивчення цієї дисципліни в молодших класах.

Представник Департаменту масових комунікацій Луганської облдержадміністрації Андрій Мітяєв розповів присутнім, що вже досягнуто домовленість з керівництвом регіонального суспільного мовника UA:Донбас про залучення школярів регіону до створення медіа-продукту.

Василь М’ягкоход з Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації наголосив на тому, що тільки спільними зусиллями науковців, обласної, місцевої влади та освітян можливо досягти позитивних зрушень у формуванні медійної грамотності у школярів. Також він закликав освітян долучатися до всеукраїнського експерименту з масового впровадження медіа-освіти.

Підбиваючи підсумки засідання, заступник начальника штабу ООС зі стратегічних комунікацій, полковник Руслан Мирошниченко наголосив, що захід був дуже корисним для запрошених на нього освітян, бо дав їм нові знання та можливості у впровадженні медіа-грамотності серед школярів Донецької та Луганської областей. Також він запевнив, що штаб ООС готовий і надалі сприяти у цій справі всім, хто готовий боротися за Україну в інформаційній війні з РФ.