Прес-центр18 квітня 2018, 15:04

У Сєверодонецьку відбулися публічні дебати серед учнівської молоді

Участь у публічних дебатах «Індекс SCORE та його вплив на підвищення рівня згуртованості та соціальної єдності в громадах» взяли 80 школярів загальнооствітних шкіл та студентів вищих навчальних закладів разом зі своїми вчителями та наставниками з Луганської та Донецької областей.

Дискусія відбулася у форматі парламентських дебатів британського типу, що дозволило вислухати думку кожного гравця, що кожна ідея має право на існування, передбачало розробку плану дій по вирішенню конкретної проблеми.

Мета – підвищити серед учасників рівень володіння аргументацією, публічного виступу, критичного мислення та вміння слухати та поважати іншу точку зору.

У перший день було сформовано команди та обрані теми, які мають відношення до виміру Індексу соціальної згуртованості на Сході України.

Наступного дня, спочатку відбулась відкрита дискусія з експертом Програми розвитку ООН Ємілем Корєнєвим, під час якою діти дізналися про діяльність ООН, а потім 24 команди приступили до самої гри.

Кожна команда створювала плани дій щодо необхідності постійних освітніх програм з питань міжкультурного спілкування, поваги до етнічної та культурної цінності, захисту прав людини, налагодження діалогів, будівництва мостів тощо.

Також дітьми було запропоновано підготувати в Луганській та Донецькій областях «амбасадорів миру», які б стали послами «миру».

Найкращою визначено команду з Краматорської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 25 з профільним навчанням у складі Дар'ї Баглай та Ксенії Колотюк. Дівчат  підготувала Інна Гочошвілі.

«Мені дуже сподобалось познайомитися з такою кількість дітей з нашого регіону, які настільки розумні, талановиті та мають власну позицію. З деякими я буду продовжувати спілкування після закінчення заходу», –  ділиться своїми враженнями одна із учасниць.

А інший учасник додає: «Такі заходи це саме те, що наразі потрібно країні, нам дуже сподобалося стати частиною його, вже чекаємо на подібні заходи для молоді».

Усі учасники отримали сертифікти про участь у заході та подарунки, а переможців нагородили дипломами, спеціальними призами та кубком публічних дебатів за підтримки Програми розвику ООН».

Зазначимо, захід профінансовано в рамках проекту «Відновлення врядування та примирення в охоплених конфліктом громадах України»,  який реалізується ПРООН в Україні за підтримки Швейцарської Конфедерації, Уряду Швеції за організаційної підтримки в ГО «Донецький дебатний центр».