Прес-центр9 cічня 2019, 12:01

У Сєвєродонецьку презентували інформаційно-просвітницьку виставку «Донбас»: переPROчитання образу»

Експозиція розміщена у холі облдержадміністрації. Її працівники і відвідувачі та, особливо, студентська молодь Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля охоче зупиняються біля стендів, аби ознайомитися з історією нашого краю.

Наприклад, світлини скіфського «шолому», знайденого археологами біля с. Зрубне Шахтарського району Донецької області, або мальовничий край поблизу м. Амвросіївки у Казенній Балці. Археологи свідчать, що на цій землі протягом багатьох тисячоліть вирувало життя та перетиналися шляхи різних цивілізацій і культур.

Разом з цим, цікавою знахідкою є татарський мавзолей, побудований генуезькими майстрами у ХV ст., знайденого на південно-західному схилі «Мергелевої гряди».

Значна частина стендів присвячена «антирадянським виступам» та проявам суспільної незгоди серед жителів Донецької та Луганської областей. Наприклад, можна дізнатися про діяльність створеної у 1976 році Української Гельсінської групи та біографії активних членів цієї правозахисної організації, пов’язаних з Донбасом. Серед них – Петро Григоренко, Микола Руденко, Василь Стус та Олекса Тихий.

Крім цього, світлини гірників шахтарського руху наприкінці 80-х років. Вимоги шахтарів збіглися тоді з ідеями національно-демократичних сил, і ці страйки стали важливими чинником зникнення з політичної мапи світу радянської імперії та постання суверенної Української держави.

Та ще багато цікавих та пізнавальних фактів нашого рідного краю.

Інформаційно-просвітницьку виставку «Донбас»: переPROчитання образу» підготував Український інститут пам’яті. Вони вважають, що це одна із спроб історико-культурного переосмислення негативного медійного образу Донбасу, який став важливою складовою російської агресії проти України.

Виставка покликана популяризувати історію нашого краю та сприяти зміцненню національної єдності, утвердженню патріотизму, відновленню і збереженню національної пам’яті.

Найближчим часом виставка «Донбас»: переPROчитання образу» почне крокувати районами та містами області.