Прес-центр13 червня 2019, 14:06

У Троїцькому районі відкрито банерну виставку про українців, які пройшли нацистські концтабори

У холі Троїцького центрального будинку культури діє історична експозиція «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори».

Вона присвячена Дню пам'яті та примирення, Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та 75-й річниці вигнання нацистів з України.

Експозиція, розроблена фахівцями Українського інституту національної пам'яті, курсує по всій Україні, у тому числі й Луганщиною.

В ній розповідається про силу людського духу, яку нездатна знищити жодна система, силу волі та віри, гуманізм та людське життя як найбільшу цінність у цьому світі.

На 22-х стендах презентовано матеріали про життя тридцяти колишніх українських в'язнів, які у період Другої світової війни перебували у таборах Третього Рейху.

Історії, наведені у виставці, нагадують: багато українців не хотіли миритися з роллю пасивних рабів нацизму. Архівні фотографії та історії покликані показати відвідувачам, що навіть такій злочинній  системі, якою була нацистська Німеччина, з такими інструментами, як концтабори, не вдалося зламати людей.

Крім того, виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які пройшли нацистські концтабори» включає у себе декілька тематичних блоків, зокрема «Що таке концентраційний табір», «Остарбайтери», «Військовополонені», «Жінки», «Діти», «Священики», «Євреї», «Українські націоналісти», «Визволення концтаборів» та «Перетворення на радянські».

Крім того, тут присутні унікальні світлини часів Другої світової війни, які показують всю трагедію тоталітарних режимів.