Прес-центр13 лютого 2018, 15:02

В облдержадміністрації розглянули шляхи вирішення проблеми підтоплення шахт Луганщини

Сьогодні, 13 лютого, на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій розглянуто питання загрози підтоплення діючих шахт «Золоте», «Карбоніт» та «Гірська» ДП «Первомайськвугілля» і прилеглих населених пунктів області.

Ці об’єкти підтоплюються водами шахт «Первомайська» та «Голубівська», які розташовані на тимчасово окупованій території Луганщини.

Відкриваючи засідання, заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко відзначив, що вода на цих шахтах підіймалася протягом останніх трьох років. Наразі її рівень майже досяг максимального. І невдовзі вона може потрапити на об’єкти, що розташовані на підконтрольній українській владі території. А це, у свою чергу, може призвести до зупинки видобутку вугілля.

За словами представників ДП «Первомайськвугілля», для розв’язання ситуації необхідно реалізувати проект будівництва водовідливного комплексу вартістю 120 млн гривень, який вже майже підготовлено.

Слід зазначити, що наприкінці минулого року з резервного фонду державного бюджету за цим напрямом вже виділялося 86 млн гривень, проте кошти підприємством майже у повному обсязі залишилися не освоєними. У новому проекті ураховані підвищення цін на необхідне обладнання та інші аспекти.

Юрій Клименко зауважив, що вирішення існуючої проблеми потрібно розділити на дві частини – відкачка води та її очистка.

Стосовно першої Юрій Клименко доручив ДП «Первомайськвугілля» до 20 лютого підготувати всю необхідну документацію за новим проектом до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України з пропозицією виділити фінансування з резервного фонду державного бюджету.

Ще одне звернення направлять до Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб і першого заступника Голови Верховної Ради України Ірини Геращенко щодо винесення питання відновлення відкачки води з шахт, що знаходяться на тимчасово окупованій території, на засідання Тристоронньої робочої групи у Мінську.

Для вирішення питання очистки води, що буде відкачуватися, облдержадміністрація та ДП «Первомайськвугілля» звертатимуться до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України і Міністерства екології та природних ресурсів України щодо сприяння у підготовці й реалізації відповідного проекту.