Прес-центр2 лютого 2018, 13:02

За даними Червоного Хреста внаслідок бойових дій на сході України мінімум 1500 чоловік зникли безвісти

У рамках «круглого столу» у Сєвєродонецьку відбулась презентація звіту Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо потреб сімей зниклих безвісти у результаті конфлікту на Донбасі: подолання проблем.

Участь у заході взяла заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик. Вона подякувала за ту велику роботу, яку виконує Червоний Хрест на Луганщині, та зазначила, що це єдина міжнародна організація, мандат якої дозволяє працювати над проблемами зниклих безвісти.

«Але на сьогоднішній день статус сім'ї зниклих безвісти не визначений у нашому законодавстві, тому офіційно ці родини не отримують допомоги, – говорить Ольга Лішик. –  Я хочу звернутися до усіх, хто має інформацію про такі сім'ї, ми хотіли б знати про них, щоб мати можливість допомогти».

За даними МКЧХ внаслідок бойових дій на Донбасі по обидва боки лінії розмежування як мінімум 1500 чоловік зникли безвісти. Більшість зареєстрованих випадків пов'язані з подіями 2014-2015 років. Як результат, деякі сім'ї вже три роки живуть, не знаючи що сталося з їх близькими.

У той же час, таким родинам доводиться стикатися з багатьма іншими труднощами. Зокрема, фінансовими, психологічними та соціальними проблеми. На думку Червоного Хреста, в Україні цій проблемі слід приділяти більше уваги.

«Поки пошук триває і сім'я не отримала відповіді, ми можемо допомогти цим людям, що живуть з важкої невизначеністю», – вважає керівник суб-делегаціі МКЧХ у Сєвєродонецьку Лоренцо Редалье.

«Незважаючи на те, що механізми для пошуку зниклих безвісти в Україні існують, вони не повністю адаптовані до ситуації, яка виникла внаслідок конфлікту», – додала координатор роботи з питань зниклих безвісти МКЧХ Мар'яна Чакон.

Зі свого боку Регіональний Координатор Делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні з судово-медичної експертизи Марія Долорес Морсійо Мендес зазначає, що важливим є впровадження кращих механізмів координації між тими структурами, які працюють над пошуком та ідентифікацією тіл, як на підконтрольній українській владі території, так і непідконтрольній.