Прес-центр20 вересня 2018, 08:09

Безпекові питання обговорено на зустрічі з Першим заступником Голови СММ ОБСЄ в Україні

Питання безпеки вздовж лінії розмежування, ремонт мосту в Станиці Луганській та відкриття КПВВ «Золоте» обговорили заступники голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко та Ольга Лішик з Першим заступником Голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александром Хугом 19 вересня.

У зустрічі також взяли участь заступник Керівника Луганської моніторингової команди  СММ ОБСЄ Арне Далхауг і заступник директора Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності облдержадміністрації Ольга Рибалко.

За словами Александра Хуга, з 29 серпня 2018 року, коли було оголошено «шкільне перемир′я», міжнародні спостерігачі зафіксували більше 12 тисяч порушень режиму припинення вогню на Донбасі. Найбільш проблематичним у Луганській області є район Первомайська.

Геннадій Іваненко зазначив, що присутність моніторингової місії ОБСЄ в Луганській області відіграє важливу роль. Питання безпеки громадян визначене очільником Луганщини Юрієм Гарбузом пріоритетним у діяльності облдержадміністрації. Так само воно є першочерговим поряд з недопущенням розширення російської агресії на підконтрольну Україні територію в операції Об’єднаних сил. «Очільник області Юрій Гарбуз особисто на кожній нараді з представниками регіонального сектору безпеки звертає увагу на необхідність сприяння представникам моніторингової місії ОБСЄ», – зауважив заступник голови ОДА.

Обговорюючи питання перетину громадянами лінії розмежування, Александр Хуг відзначив роботу з модернізації контрольно-пропускного пункту в′їзду-виїзду «Станиця Луганська», зокрема  підвищення пропускної спроможності КПВВ. У той же час представник СММ ОБСЄ висловив занепокоєння станом мосту через р. Сіверський Донець, який важко долати людям поважного віку та особам з інвалідністю.

«Ми зі свого боку готові посприяти проведенню ремонту дерев′яних конструкцій або їх заміні на більш стійкі та більш потужні, щоб люди могли безпечніше і безперешкодно перетинати лінію розмежування», – повідомив Александр Хуг.

Як зауважив Геннадій Іваненко, вирішення проблеми перетину маломобільними групами населення мосту у Станиці Луганській обласна влада вбачає двома шляхами. «Перший – відкриття КПВВ у Золотому. Там у нас все готове, але окупаційна адміністрація РФ не дає згоди на відкриття. Жителям Кадіївки, Первомайська, Алчевська набагато зручніше було б користуватися цим пунктом пропуску. Другий шлях – відкриття коридору у місці розташування 29-го блокпосту біля Новотошківського, і ми вже маємо відповідний проект КПВВ. У такому разі люди з окупованих населених пунктів  зможуть по Бахмутівському шляху діставатися контрольованої українською владою території Луганської області», – пояснив заступник голови облдержадміністрації.

За словами Геннадія Іваненка, ремонт мосту у Станиці Луганській стане можливим лише за умови дотримання гарантій безпеки: «Ми маємо забезпечити охорону життя людей, які його ремонтуватимуть».

Александр Хуг погодився, що існує потенціал для відкриття КПВВ «Золоте», однак ситуація ускладнюється мілітаризацією цього району. 

Також у ході зустрічі обговорювалося питання поліпшення транспортного сполучення села Новоолександрівка з містом Попасна. Геннадій Іваненко зауважив, що ситуація у населеному пункті контрольована. Жителі забезпечені електро- та газопостачанням, триває доставка дров та вугілля для опалення помешкань. Медичний пункт обладнаний генератором на випадок відключення електроенергії. Працює мобільне відділення «Ощадбанку», а також два продуктових магазини. До Новоолександрівки ходить автобус двічі на тиждень, проте питання збільшення кількості рейсів буде розглянуто.

Проблема затоплення шахт вздовж лінії зіткнення та можливі екологічні наслідки також обговорювалась на зустрічі. Геннадій Іваненко попросив посприяти отриманню спеціалістами профільного департаменту ОДА інформації щодо реального стану із затопленням шахт «Голубівська» та «Первомайська» ДП «Первомайськвугілля», які знаходяться на тимчасово окупованій території Луганщини.