Прес-центр26 червня 2018, 17:06

Досвід Польщі позитивно вплине на відбудові Луганщини

Завершився навчальний візит до Республіки Польща представників органів державної влади та місцевого самоврядування Луганської та Донецької областей.

Перебуваючи в Катовіце та інших містах, протягом тижня вони вивчали розвиток кадрового потенціалу органів місцевого самоврядування в територіальних громадах стосовно надання послуг та прийняття управлінських рішень із залученням громадськості.

Так, неурядові організації Польщі можуть за власної ініціативи подати заявку на виконання громадського завдання, брати участь у відкритих конкурсах пропозицій, які оголошуються органами влади.

Також делегацію з Луганщини ознайомили зі стратегічним плануванням розвитку територіальних громад, діючими програмами підвищення кваліфікації фахівців місцевого самоврядування.

Одним з важливих елементів польських реформ є прозорість влади. Як відзначив керівник делегації, директор Департаменту масових комунікацій облдержадміністрації Олександр Костенко, порівнюючи польській досвід з цього приводу із сьогоденням Луганщини, населення нашої області поінформовано стосовно наповнення бюджету, використання коштів, прийнятих проектів регуляторних актів та цілого комплексу питань, які так чи інакше стосуються інтересів окремої людини й громади загалом.

Так, за прикладом польських партнерів газета обласної громади «Луганщина.UA» розповсюджується по всій області, інформуючи населення та забезпечуючи прозорість і доступність влади.

«Для влади важливим є фактор відкритості й прозорості. Досвід ґміни і старостату в питанні висвітлення своєї діяльності, беззаперечно, є для нас дуже цінним», – зазначив він.

Членам делегації з Луганщини продемонстрували позитивний вплив реформи децентралізації на розвиток всіх регіонів Польщі.

Зокрема, бургомістр міста Лібьонж пан Яцек Лятко презентував свій повіт, розказав та показав реалізовані проекти, серед яких ремонт дороги вартістю близько 1,5 млн злотих, 3D-кінотеатр – 1,5 млн злотих, планується будівництво сучасного спортивного комплексу з басейном вартістю 700 тис. злотих за рахунок коштів Європейського Союзу.

Можливість залучати структурні фонди ЄС внесла суттєві зміни в країну. Регіони залучають інвестиції, створюють нові підприємства та, відповідно, робочі місця.

«Досвід Польщі допомагає побачити сучасний вектор розвитку та зрозуміти як Україні стати розвиненою країною та повноправним членом Європейського Союзу», – відзначають луганчани.

До складу делегації увійшли керівники та співробітники структурних підрозділів облдержадміністрації, райдержадміністрацій, органів місцевого самоврядування, представники громадськості.

Візит організовано у рамках Програми «Відновлення та розбудова миру» та одного й її компонентів – «Місцеве самоврядування та реформа децентралізації», який реалізується ПРООН за підтримки Швейцарської Конфедерації та Уряду Швеції.