Прес-центр16 грудня 2020, 08:12

Головне для дитини – збереження сім’ї, – Катерина Безгинська про реформування системи інституційного догляду та виховання дітей

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська взяла участь у вебінарі для представників органів місцевого самоврядування щодо надання соціальних послуг дітям і сім’ям з дітьми неурядовими організаціями за участю Міжнародного благодійного фонду БФ «СОС Дитячі містечка Україна». Вебінар проведено в рамках впровадження Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

Катерина Безгинська зазначила, що збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення найкращих інтересів дитини та її благополуччя.

Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей визначено, що для успішного впровадження реформи варто впровадити комплекс заходів для розвитку соціальних послуг на місцях з метою попередження вилучення дітей з родин, які опинились у складних життєвих обставинах. 

На сьогодні в області розширено комплекс соціальних послуг, які надаються Центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Центрами надання соціальних послуг.

Одним з важливих результатів впровадження Стратегії є надання соціальних послуг дітям та сім'ям з дітьми неурядовими організаціями на замовлення органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

В умовах, коли держава передає територіальним громадам все більше повноважень, визнаючи їх право та обов’язок безпосередньо формувати соціальну інфраструктуру для своїх мешканців, найголовніше визначитись – які послуги мають бути розвинені на рівні громади для того, щоб діти не потрапляли в інтернатні заклади.

Директор Міжнародної благодійної організації «БФ «СОС Дитячі Містечка» Україна Сергій Лукашов зазначив, що «послуги в громадах створювати вигідно і корисно. Це дешевше - 500 грн/місяць коштує соціальний супровід дитини у вразливій сім’ї, і 10000 грн/місяць коштує утримання в інтернаті. Але головне, що це підвищує якість життя у громаді: підтримавши сім’ю протягом року-двох і вирішивши її кризову ситуацію, ми отримуємо добрих сусідів, які працюють, заробляють, платять податки і допомагають громаді все життя».