Прес-центр16 грудня 2020, 18:12

«Єдиною можливою і ефективною стратегією боротьби в інформаційній війні може бути просування правди», - генерал-майор Юлія Лапутіна

Проблеми протидії поширенню ворожого контенту провідні медіа-експерти обговорили під час дискусійної панелі «Інформаційна безпека України, інформаційна реінтеграція тимчасово окупованих територій», яка відбулась в рамках форуму «Схід можливостей» в Краматорську.

«Ми маємо зробити моніторинг й апгрейд того, що відбувалось на сході України, та перейти до напрацювання покрокового плану реінтеграції», - зазначив у своєму виступі Олександр Левченко – Надзвичайний і Повноважний посол України в Республіці Хорватія у 2010-2017 роках.

За його словами, Хорватія - єдина країна у світі, яка має досвід мирної реінтеграції. Тому хорватський кейс може бути екстрапольований на Україну, адже частину територій ми також повернули військовим шляхом, а зараз працюємо над  дипломатичним врегулюванням конфлікту.

Наразі учасники дискусії погодились, що інформаційний простір України постійно «бомбардується» Росією через певні національні телеканали, тому необхідно посилити їх відповідальність за розповсюдження меседжів країни-агресора.

«Росія завжди бореться з правдою! Єдиною можливою і ефективною стратегією боротьби в інформаційній війні може бути просування правди», - підсумувала дискусію Генеральна директорка Директорату інформаційної політики Мінреінтеграції, генерал-майор Юлія Лапутіна.

 Також було наголошено, що для успішної реінтеграції тимчасово окупованих територій необхідно мати ефективний «інструментарій» поширення проукраїнського контенту, власне, якісний контент та чітко відпрацьовані форми та методи інформаційного впливу на громадян, що тривалий час перебувають під впливом російської пропаганди.

Тож домовились, що з метою напрацювання чіткого плану дій, спрямованого на протидію інформаційній агресії Російської Федерації та повернення непідконтрольних територій, Мінреінтеграції створить єдиний координуючий орган, до якого увійдуть як представники РНБОУ, профільних міністерств, Луганської та Донецької облдержадміністрацій, так і знані фахівці зі стратегічних комунікацій.