Прес-центр7 лютого 2017, 14:02

Ігор Насалик розвіяв міфи щодо бездіяльності влади з вирішення питань забезпечення вугіллям ТЕС та ТЕЦ України

Під час прес-конференції на тему «Блокада Донбасу та забезпечення вугіллям енергосистеми України» Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик зупинився на основних кроках, зроблених Міненерговугілля України з метою зменшення використання вугілля антрацитової групи. Зокрема, він назвав успішне завершення проекту будівництва повітряної лінії «Рівненська АЕС – ПС «Київська», що дало можливість використовувати незадіяні потужності Рівненської та Хмельницької АЕС, а також забезпечити для Києва та Київської області додатково 1 млн кВт електроенергії. Крім того, завдяки впровадженню проекту відтепер можна зекономити 1 млн 400 тис. тонн вугілля щороку, а також суттєво зменшити викиди вуглецю в атмосферу, як того вимагають директиви ЄС.

Ще одним проектом, який дозволив зекономити 700 тисяч тонн вугілля на рік, є будівництво Дністровської ГАЕС. Уже введено в дію три гідроагрегати і планується введення четвертого. «Ефект, який очікуємо завдяки реалізації цього проекту – економія 2 млн тонн антрациту», - зазначив Ігор Насалик.

Одним із проектів, спрямованих на зменшення використання антрациту, є проект переведення двох блоків Зміївської ТЕС на спалювання вугілля газової групи. За словами Міністра, 2 та 5 блоки будуть введені цього року, що також дасть можливість замінити близько 1 млн тонн антрациту на рік вугіллям газової групи. «Практично 35 відсотків антрациту, необхідного для забезпечення теплової генерації, ми замістили внаслідок проведеної роботи», - підсумував Міністр та додав, що за дорученням Президента України та Прем’єр-Міністра опрацьовується питання щодо переведення Трипільської ТЕС на споживання газового вугілля.

Крім того, Міністр зауважив, що тільки цього року ТЕС зменшили споживання природного газу понад 1 млрд куб. метрів. «Тому будь-які розмови про те, що держава нічого не робить, не відповідають дійсності», – підкреслив Ігор Насалик.

 

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=249718104&cat_id...