Прес-центр22 грудня 2023, 22:12

Катерина Безгинська долучилась до обговорення результатів роботи щодо протидії домашньому й сексуальному насильству в умовах війни

21 грудня відбулось 11-те засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. Участь у ньому взяла Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Під час засідання представники Офісу Генпрокурора, міністерств та інших органів влади, міжнародних та громадських організацій підсумували річні результати роботи у сфері гендерної рівності, зокрема, запобіганні та протидії домашньому й сексуальному насильству в умовах війни. 

«Необхідно зміцнювати систему реагування на домашнє та гендерно зумовлене насильство. Адже всі ми розуміємо, який вплив має війна на безпеку найвразливіших - жінок, дітей, людей похилого віку та тих, які мають інвалідність. Особливо гостро це питання постане після деокупації нашої області», – зазначила заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська.

За словами Оксани Жолнович, хоча дані по домашньому насильству не надто переважають довоєнні показники, у співвідношенні до кількості населення цей показник значно зріс. Впродовж 2023 року надійшло майже 270 тисяч звернень з приводу домашнього насильства. Разом з тим за рік показник охопленості постраждалих послугами спеціалізованих служб зріс на 15% і становить 30%.

Віце-прем’єр-міністр Ольга Стефанішина поінформувала про підтримку постраждалих від різного роду насильства. Так, зокрема, на сьогодні відкрито 11 Центрів допомоги врятованим, які за час свого існування надали комплексну підтримку близько 27 тисячам громадян. Також урядовиця закцентувала увагу на важливості введення в законодавчу площину поняття сексуального насильства та відповідальності за цей злочин. 

Участь у засіданні також взяли: Урядова Уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко; Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець; заступник Міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий; заступниця Міністра економіки Тетяна Бережна; заступниця Міністра у справах ветеранів Оксана Сивак; заступниця Міністра оборони Наталія Калмикова; заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури, Юрій Васьков; Представниця ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш; заступник Представника UNFPA в Україні Мустафа Ельканзі та інші.