Прес-центр29 вересня 2020, 14:09

Люди розуміють небезпеку хвороби, коли або починають хворіти самі, або хтось з їх родини, – Сергій Гайдай

Під час пресконференції, коментуючи поточну ситуацію з протидії розповсюдженню COVID-19 на Луганщині, голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай зауважив: «П’ять опорних лікарень області готові приймати значну кількість людей. Ці медичні заклади забезпечені апаратами штучної вентиляції легень, кисневими концентраторами, венозними сканерами, захисними костюмами, антисептиками тощо. Там достатньо засобів індивідуального захисту на два місяці цілодобового контакту з хворими. Та ми їх продовжуємо закупляти. Лікарів, які контактують з потенційно хворими та інфікованими, ми застрахували».

Він також нагадав, що в нашій області першій в країні запровадили значні карантинні обмеження. Це дозволило отримати так званий тайм-аут в три місяці та максимально підготувати лікарні.

«У нас була найнижча кількість хворих, тому ми потрапили в «зелену» зону. І як тільки більшість карантинних обмежень зняли – люди розслабилися. Тому кількість хворих стрімко зростає. На жаль, загалом люди розуміють небезпеку хвороби, коли або починають хворіти самі, або хтось з їх родини», – підсумував Сергій Гайдай.

Тож, за інформацією Луганського обласного лабораторного центру МОЗ України, за добу зафіксований 21 новий випадок COVID-19.

Географія виявлених захворювань:

місто Сєвєродонецьк – дев’ять осіб, місто Лисичанськ – дві, Кремінський район – дві, Попаснянський – дві, Станично-Луганський – три, Старобільський – три.

Серед них: дев’ять – хворі на пневмонію, сім прибули з тимчасово окупованих територій, три – самозвернення, дві – з кола раніше визначених контактних осіб.

Унаслідок ускладнень від COVID-19 помер 66-річний житель міста Рубіжне.

За весь час досліджень на Луганщині цей діагноз лабораторно підтверджений у 1000 людей.

З них одужали – 528 (12 за останню добу); лікуються – 460 (109 – на стаціонарі; 351 – амбулаторно).

Заповненість ліжок у закладах охорони здоров’я, визначених для госпіталізації пацієнтів з підтвердженим випадком COVID-19, – 66 %.

За даними Міністерства охорони здоров’я, станом на 29 вересня (09:00) в Україні 204 932 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, із них 4 065 летальних, 90 250 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 3 627 нових випадків. Загалом проведено 2 250 676 тестувань методом ПЛР. За добу одужали 1 797 пацієнтів.