Прес-центр21 грудня 2023, 09:12

Медзаклади Луганщини у повному обсязі проводять профілактику та лікування соціально небезпечних хвороб

Луганська обласна рада з протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу затвердила план своєї діяльності на 2024 рік та заслухала звіти про впровадження заходів, спрямованих на реалізацію Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню та Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року.

Провела засідання заступниця голови облдержадміністрації, голова Ради Катерина Безгинська. Доповідачем витупив генеральний директор Луганського обласного медичного центру соціально небезпечних інфекційних хвороб, заступник голови Ради Роман Нужний.

За його словами, усі медзаклади Луганської області, які надавали допомогу хворим на туберкульоз, ВІЛ-інфекцію та гепатити, перемістились та впроваджують свою діяльність на підконтрольній Україні території.
Зокрема, мобільні медичні бригади працюють у гуманітарних штабах.

Спеціалісти проводять консультування, загальний огляд, обстеження за допомогою фізикальних методів (аускультація), тестування на ВІЛ-інфекцію, гепатити В та С, сифіліс за допомогою швидких тестів. Надається психо-соціальна допомога.
На базі Луганського обласного медичного центру соціально небезпечних інфекційних хвороб, «Консультативно-діагностичного центру» Сєвєродонецької міської ради та «Лисичанської багатопрофільної лікарні» 71 особа отримує антиретровірусну терапію.

За 9 місяців 2023 року закладами Луганської області було проведено 1452 обстеження на ВІЛ-інфекцію методами ІФА та ШТ, виявлено серологічні маркери ВІЛ у чотирьох осіб.

У 2023 році медичними працівниками Центрів первинної медико-санітарної допомоги Луганської області охоплено систематичним скринінгом на туберкульоз 32 552 особи з груп ризику розвитку туберкульозу та 57 096 осіб із соціальних груп ризику (проводиться спільно з територіальними управліннями соціального захисту).

Проте, особлива увага - профілактиці ВІЛ-інфекції, сифілісу, гепатиту В у новонароджених.

Заходи щодо унеможливлення передачі від матері до дитини ВІЛ-інфекції та сифілісу, профілактики гепатиту координує міжвідомча робоча група, до складу якої зокрема входять фахівці-неонатологи, дерматовенерологи, педіатри, та спеціалісти з соціально небезпечних інфекційних хвороб.

Як зазначила Катерина Безгинська, питання безпечного материнства та дитинства залишається одним з пріоритетних, тому медзакладами області відновлюється робота з амбулаторного ведення вагітності. Із НСЗУ буде укладена угода за пакетом медичних послуг за напрямом «Ведення вагітності в амбулаторних умовах».