Прес-центр21 вересня 2018, 11:09

Мобільними бригадами психосоціальної допомоги надано майже 30 тисяч консультацій

Функції та повноваження місцевих органів влади у сфері запобігання домашньому насильству розглянуті на засіданні колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

Зокрема, повідомлено, що у 2017 році зафіксовано 1629 звернень з цього приводу, у 2016 році – 930, у 2015 році – 622, у I півріччі 2018 року – 1780.

Вісім мобільних бригад психосоціальної допомоги працюють з ініціативи Фонду ООН у галузі народонаселення, ЮНІСЕФ та МБФ «Українська фундація громадського здоров’я» для надання підтримки жінкам і дівчатам-підліткам, постраждалим від ґендерно обумовленого та домашнього насильства.

Із 2015 року фахівцями бригад виявлено більше семи тисяч осіб, постраждалих від насильства за ознакою статі. Наразі мобільні бригади працюють у містах Лисичанськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк, а також у Кремінському, Новоайдарському, Попаснянському, Станично-Луганському та Старобільському районах. Фахівцями здійснено 2977 виїздів, надано 27863 індивідуальних консультацій.

У вересні-жовтні Українською фундацією громадського здоров'я за підтримки облдержадміністрації заплановано проведення зустрічей із керівництвом міст Рубіжне, Сєвєродонецьк, Кремінського, Новоайдарського, Попаснянського та Станично-Луганського районів для обговорення можливостей для забезпечення стійкості послуг мобільних бригад за рахунок бюджету місцевих органів влади.

Наразі на національному рівні ведеться масштабна робота із приведення норм чинного законодавства у зазначеному напрямі до європейських стандартів. Так, у грудні 2017 року прийнято Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству».

У серпні поточного року Кабінетом Міністрів України затверджено три нові постанови, якими надано доручення місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування забезпечити відповідно до потреби території утворення мобільних бригад психосоціальної допомоги та притулків для осіб, які постраждали від насильства.

В умовах децентралізації основна відповідальність за надання послуг постраждалим від насильства покладається на місцеві громади, адже послуга має бути максимально наближеною до місця проживання постраждалої особи.

Крім того, відповідно до Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі, кожен голова райдержадміністрації, міський голова, голова виконавчого органу ради об’єднаної територіальної громади визначає заступника.

Він координуватиме питання здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та в межах своїх повноважень організовує роботу у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі відповідно до статті 13 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».

Координатор є персонально відповідальним за забезпечення своєчасного та ефективного вжиття заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.

У вересні Урядом затверджено два розпорядження, якими акцентовано увагу на посиленні захисту жінок від різних видів насильства та профілактику й попередження цього явища.

У зв’язку із цим, створення мобільних бригад психосоціальної допомоги та притулків для постраждалих від насильства відповідатиме виконанню вимог чинного законодавства та має забезпечити якісними послугами жителів територій.