Прес-центр15 травня 2020, 16:05

Мусульмани Луганщини у молитві згадали жертв депортації кримськотатарського народу 1944 року

У Ісламському культурному центрі у Сєвєродонецьку відбулась меморіальні заходи до 76-х роковин від дня початку депортації кримськотатарського народу з півострова.

Організатор заходу імам мусульманської громади міста Сєвєродонецька Тємур Беридзе зазначив, що від початку карантину і до сьогодні не проводилось жодного публічного масового заходу вірян. Через це було змінено традицію спільної вечері під час місяця Рамадану. Проте у знак пам’яті та жалоби за репресованими корінними жителями півострова Крим, було прийнято рішення прочитати спільну молитву.

За словами імама, зараз російський окупаційний режим всіляко утискає права кримськотатарського народу за принципом віросповідання, проводить обшуки в будинках та мечетях по всій території півострова. Він подякував народу України та її владі за надання можливості спілкуватись на рідній мові, проводити богослужіння та за дотримання конституційних прав громадян.

У підтримку цих слів, кримський татарин Айдер розповів про історію депортації власної родини з півострова, яку він почув з розповідей своїх батьків. Він розказав про процес виселення кримських татар, поневіряння у депортації та повернення на рідний півострів.

Нагадаємо, що 18 травня відзначається День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Саме 18 травня 1944 року розпочалася операція з депортації кримських татар. У цей день вшановують пам'ять жертв цього злочину (під час головної хвилі депортації 18-20 травня було виселено 180 014 осіб), а також відзначають його як День боротьби за права кримськотатарського народу. Операція радянських військ з вигнання нацистських окупантів з території Кримського півострова почалася 8 квітня 1944 року і завершилася в ніч на 13 травня. Ще до завершення боїв, 22 квітня кримські татари були звинувачені в масовому дезертирстві з лав Червоної армії. На вищому рівні радянська влада прийняла рішення виселити все кримськотатарське населення до Узбекистану.