Прес-центр21 лютого 2017, 17:02

На Луганщині реалізується програма підтримки української мови

21 лютого до Міжнародного дня рідної мови в облдержадміністрації відбувся брифінг щодо реалізації Регіональної програми розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Луганської області на 2016-2018 роки.

 

У заході взяли участь кандидат педагогічних наук, доцент, завідуюча кафедри української філології та журналістики Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Галина Бондаренко та кандидат філологічних наук, доцент, завідуюча кафедри соціально-гуманітарних дисциплін та методики їх викладання Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ольга Максименко.

 

Регіональна програма розвитку української мови, культури та національної свідомості громадян України на території Луганської області на 2016–2018 роки» розроблено з метою формування національної свідомості, любові до України, свого народу, шанобливого ставлення до української культури, зміцнення статусу державної мови як одного з найважливіших чинників національної самобутності українського народу.

 

Згідно останніх даних у Луганській області українську мову викладають 588 вчителів.

 

Для підтримки української мови в регіоні, піднесення її престижу серед учнівської молоді, вихованню пошани до культури і традицій українського народу щорічно проводитьсяміжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика та міжнародний мовно-літературний конкурс імені Тараса Шевченка. Щорічно учні Луганської області є переможцями і лауреатами заключних етапів конкурсів, що свідчить про певні успіхи учнів у вивчанні державної мови.

 

Також проводяться мовно-літературні турніри «Таїна слова», «Наша мова калинова», «Образне слово Луганщини», вікторини «Знавці українського слова», «Мово рідна моя, не мовчи», засідання літературних гуртків під гаслом «Поезія – це завжди неповторність», влаштовуються книжкові виставки та літературні читання творів українських класиків.

 

У 2016-2017 навчальному році 6662 учні 7-11 класів взяли участь у І етапі Всеукраїнського учнівської олімпіади з української мови і літератури, 1005 – у ІІ етапі, 63 учні – у ІІІ етапі. Кращі результати показали учні Сєвєродонецька, Лисичанська, Біловодського, Кремінського та Сватівського районів.

 

У березні в IV етапі візьмуть участь чотири учні 8-11 класів, які посіли перші місця у попередньому турі. За період 2014 – 2016 років підготовлено двох переможців Всеукраїнської олімпіади.

 

9 грудня 2016 року відбулась Всеукраїнська науково-практична конференція «Виховання патріотизму в дітей та учнівської молоді в українських реаліях: регіональний аспект». У конференції взяли участь науковці Луганської, Донецької, Житомирської, Рівненської областей, працівники методичних служб, керівники, педагогічні працівники Луганської області, представники громадських об’єднань та військовослужбовці – учасники АТО.

 

Також у Луганській області підтримується книговидання українською мовою. Так, у 2016 році вийшов друком посібник Олексія Неживого «Луганщина – земля українська. Духовні обереги рідного краю» (літературно-краєзнавчі нариси). Читачі отримали впорядковану інформацію про творчість українських письменників – наших земляків: Володимира Сосюри, Григора Тютюнника, Івана та Надії Світличних, Миколи Руденка та Василя Голобородька.

 

Сьогодні з нагоди святкування Міжнародного дня рідної мови у загальноосвітніх навчальних закладах Луганської області написано «Диктант єдності» та проведено фестивалі, флешмоби і виставки.