Прес-центр3 вересня 2018, 12:09

На Луганщині створено коаліцію громадських організацій задля реалізації резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека»

На Луганщині сформовано коаліцію громадських організацій для сприяння реалізації національного та регіонального планів дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека».

До її складу увійшли активісти з різних міст, районів, об’єднаних територіальних громад області, зокрема, Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Білокуракинської ОТГ, Марківського, Старобільського, Сватівського районів та інших громад.

Коаліцію створено в рамках триденного тренінгу за темою «Локалізація Національного плану дій 1325: комунікації та ефективне планування», що відбувся в Сєвєродонецьку.

Проект втілюється у п’яти областях України: Луганській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій та Хмельницькій. До навчання долучилися представники органів державної влади, адже ефективне втілення плану можливе тільки шляхом співпраці влади та громадськості.

У ході навчання обговорено засади Резолюції 1325 та Національного плану з її реалізації, розглянуто досвід інших країн у її впровадженні. Проведено оцінку впливу конфлікту на жінок і чоловіків, вивчено правила взаємодії коаліції.

Учасникам тренінгу презентовано грантову програму Українського жіночого фонду. Так, анонсовано, що у вересні буде оголошено конкурс проектів, у якому можуть узяти участь жіночі громадські організації, які діють не менше року. Діяльність, яка може бути підтримана – сприяння участі жінок у розбудові миру, запобігання конфліктам, формування культури миру, протидія ґендерно обумовленому насильству, підвищення обізнаності населення в питаннях безпечної поведінки в зоні конфлікту та інше. Орієнтовно, Українським жіночим фондом буде підтримано 15 проектів (по 3 від кожної області), бюджет одного проекту складає до 150 тисяч гривень, тривалість – 12 місяців.

Тренінг проведено у рамках проекту «Рівність заради безпеки» за підтримки Українського жіночого фонду, Інформаційно-консультативного жіночого центру, Сєвєродонецької молодіжної ради за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Також у тренінгу взяли участь фахівці Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації, Сєвєродонецької, Рубіжанської та Лисичанської міських рад, Патрульної поліції Луганської області, Агенції регіонального розвитку Луганської області.