Прес-центр28 травня 2021, 11:05

На Луганщині створять новий Ґендерний паспорт області

Про це йшлося на нараді Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, де наголошено на важливості розробки цього документу, який використовується органами влади при підготовці стратегій розвитку, програм соціально-економічного розвитку громад, міжнародними і громадськими організаціями.

Ґендерний паспорт – це аналітичний документ, що містить низку даних у ґендерному контексті щодо демографічного розвитку регіону, зайнятості, освіти, охорони здоров’я та інші показників.

Елеонора Поліщук, директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації,  зазначила, що область має значний досвід у розробці ґендерного паспорту. Одним з перших регіонів, де був підготовлений подібний документ, стала саме Луганщина.

Наразі таких паспортів є три, які оновлюються кожні два роки. Останній паспорт розроблявся у 2019 році.

У цьому році Департаментом було заплановано створення нового Ґендерного паспорту Луганської області.

Дану ініціативу підтримали Благодійна організація «Луганське обласне відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС дитяче містечко», Агентство ООН у справах біженців, Благодійна організація «Благодійний фонд «Стабілізейшн суппорт сервізес», які є постійними партнерами у створенні Ґендерного паспорту області.

Учасники зустрічі обговорили дані, які буде містити новий документ, установи і організації, які варто залучити до співпраці. Прийнято рішення взяти до аналізу дані 2015-2020 років, шо наразі наявні в Головному управлінні статистики у Луганській області та інших організаціях і установах. Презентацію паспорту заплановано провести в рамках щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Участь у заході взяли радниця голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації з питань забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків, директорка Благодійної організації «Луганське обласне відділення «Міжнародної благодійної організації «Благодійний фонд «СОС дитяче містечко» Людмила Харченко, начальниця відділу збирання даних демографічної та соціальної статистики Головного управління статистики у Луганській області Тетяна Назаренко помічниця із правових питань Агентства ООН у справах біженців Олександра Литвиненко та проєктна спеціалістка Благодійної організації «Благодійний фонд «Стабілізейшн суппорт сервізес» в Луганській області Яна Любимова.