Прес-центр5 вересня 2018, 11:09

На перше місце проблему житла ставлять 80 відсотків внутрішньо переміщених осіб

У рамках обговорення чинників, які впливають на розвиток об’єднаних територіальних громад, підвищення соціальної згуртованості під час форуму «Соціальна єдність щодо плюралізму реформи децентралізації: актуальні питання, що турбують громадськість», заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука торкнувся проблеми забезпечення вимушених переселенців житлом.

Він  поінформував про варіанти вирішення проблеми, над якими працює МТОТ. Зокрема, він повідомив про видачу у Маріуполі перших 63 кватир зі спеціально створеного «Фонду тимчасового перебування», а також анонсував дві нові програми співробітництва міністерства з німецьким державним банком розвитку KFW: щодо будівництва соціального житла та запровадження іпотечного кредитування переселенців через державний «Укргазбанк» за низькими відсотковими ставками.

«Найбільша кількість переселенців за статистикою у Луганській та Донецькій областях, 60 відсотків з них – пенсіонери. На перше місце проблему житла ставлять 80 відсотків внутрішньо переміщених осіб. Та сьогодні ми користуємось Житловим Кодексом УРСР, в якому, зрозуміло, немає такої категорії громадян, як ВПО. Раніше існував так званий житловий фонд для осіб, постраждалих від нещасних випадків, який можна було б використовувати у цій ситуації, але сьогодні він існує лише на папері. Фактично прямих правових підстав для забезпечення переселенців житлом немає, у тому числі й службовим. Головна проблема: ніхто точно не може визначити реальну потребу у житлі для переселенців», – зазначив він.