Прес-центр15 вересня 2020, 17:09

«На рівні Президента та Уряду прийняте рішення перетворити Луганську та Донецьку області на точки економічного зростання України», – радник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Андрій Мірошниченко

У рамках  робочої поїздки представників Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України до Луганської області відбулась презентація концепції «Економічної стратегії розвитку Донецької та Луганської областей».

«На рівні Президента та Уряду прийняте рішення перетворити Луганську та Донецьку області на точки економічного зростання України», – заявив радник Міністра з питань реінтеграції ТОТ Андрій Мірошниченко, який презентував концепцію, – «Сьогодні є політична воля запропонувати нову економічну програму, орієнтовану не на відновлення, а на розвиток цих територій. Зокрема, щодо визнання Луганщини та Донеччини територіями пріоритетного розвитку з особливим режимом інвестування та оподаткування».

Зокрема, проєкт Стратегії передбачає, що основою економічного зростання повинні стати місцеві громади. Серед викликів для бізнесу, які мають нівелювати запропоновані міністерством інструменти: неможливість захистити свої права, відсутність необхідної інфраструктури (фінансової, транспортної, енергетичної), монопольне становище в окремих галузях, наявність військових та політичних ризиків, незрозумілість бізнес регуляції.

Концепцією передбачені три рівні територій пріоритетного розвитку з окремими наборами спеціальних режимів інвестиційної діяльності: уся підконтрольна частина, території прилеглі до лінії дотику, окремі територіальні кластери (інвестиційні та інноваційні парки, туристичні та рекреаційні зони).

Разом з тим, учасники заходу обговорити проблеми реалізації Державної цільової програми відновлення та розбудови миру в східних регіонах України, яка наразі не має належного фінансового забезпечення з державного бюджету.

З цього приводу Генеральний директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Марта Бухтіярова зазначила, що міністерство працює над продовженням цієї Програми та «насиченням» її відповідними коштами. Зокрема, за рахунок міжнародних донорів.

Заступник голови облдержадміністрації Катерина Безгинська, яка проводила захід, окреслила соціально-економічні проблеми області та акцентувала увагу представників міністерства та тому, що у березні поточного року прийнято Стратегію розвитку Луганської області на 2021-2027 роки, якою визначені пріоритетні напрями розвитку Луганщини. Зокрема, розвиток дорожньої, залізничної та енергетичної інфраструктури.