Прес-центр24 грудня 2020, 13:12

Обласний бюджет затверджено. Необхідно забезпечити якісне його виконання, – Сергій Гайдай на колегії

Засідання колегії обласної держадміністрації відбулося сьогодні, 24 грудня.

Його провів очільник Луганщини Сергій Гайдай.

«Завершальний етап формування проєктів обласного та місцевих бюджетів збігся зі змінами в адміністративно-територіальному устрої.  Це додало складнощів до перебігу бюджетного процесу. Бо після укрупнення районів та нещодавніх виборів до місцевих рад оновився склад працівників відповідних органів влади. Для деяких з них формування бюджету на 2021 рік стає першим таким досвідом, – зауважив голова обласної державної адміністрації. – Тому ми повинні не тільки затвердити показники обласного бюджету, а й надавати допомогу колегам із територіальних громад, щоб вони теж вчасно і якісно склали та ухвалили місцеві бюджети, які мають прямі взаємовідносини з державним бюджетом».

Про проєкт обласного бюджету на 2021 рік доповіла директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Тетяна Анікієва.

Вона підкреслила, що при затвердженні Державного бюджету Урядом враховано індекс інфляції на рівні 7,3 %. Відповідно, його ж використано і при складанні проєкту обласного бюджету, як і індекси прогнозного зростання у наступному році цін і тарифів на енергоносії та комунальні послуги.

Тож, загальний обсяг доходів визначено у сумі 1.925,0 млн гривень. З них: доходи загального фонду – 706,7 млн гривень, спеціального фонду – 71,8 млн гривень.

Трансферти з державного бюджету складають 1.146,5 млн гривень, у тому числі базова дотація – 202 млн гривень, додаткова дотація на фінансування видатків з утримання переданих закладів освіти та охорони здоров'я – 180,8 млн гривень, субвенції – 763,8 млн гривень.

Проєктом було запропоновано визначити доходи загального фонду обласного бюджету у сумі 706,7 млн гривень, що на 17,8 % більше очікуваних надходжень поточного року.

У структурі доходів загального фонду обласного бюджету питома вага власних доходів складає 53,8 %, базова дотація з державного бюджету – 15,4 %, додаткова дотація на фінансування видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я – 13,8 %, субвенції – 17 %.

Основними джерелами власних надходжень до обласного бюджету у наступному році будуть: податок та збір на доходи фізичних осіб – 644,3 млн гривень (91,2 %), податок на прибуток підприємств – 31,3 млн гривень (4,4 %), рентні платежі – 13,5 млн гривень (1,9 %), плата за ліцензії та інші надходження – 17,6 млн гривень (2,5 %).

Надходження до спеціального фонду обласного бюджету (без урахування міжбюджетних трансфертів) прогнозуються на рівні 71,8 млн гривень, у тому числі: екологічний податок – 10,0 млн гривень, власні надходження бюджетних установ – 61,8 млн гривень.

Обсяг субвенцій з державного бюджету до загального фонду обласного бюджету передбачено у сумі 224,2 млн гривень. Також законом про бюджет на наступний рік передбачено низку субвенцій, які ще не розподілені між регіонами.

Тетяна Анікієва зауважила, що загальний обсяг видатків обласного бюджету на 2021 рік визначено у сумі 1 925,0 млн гривень (з урахуванням трансфертів). З них видатки загального фонду – 1 313,6 млн гривень, спеціального фонду – 611,4 млн гривень.

Зокрема, збільшується обсяг видатків на освіту – 5,0 % або на 29,1 млн гривень, соціальний захист та соціальне забезпечення населення – 12,8 % або на 15,2 млн гривень, культуру і мистецтво на 12,6 % або на 6,9 млн гривень, фізичну культуру і спорт – 13,3 % або на 5,2 млн гривень.

Крім того, у проєкті бюджету враховано видатки на заходи з організації рятування на водах; фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах, які будуть фінансуватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам; іншу діяльність у сфері екології та охорони природних ресурсів; виконання Регіональної комплексної програми підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та покращення умов життєзабезпечення сільського населення «Власний дім», охорону та раціональне використання природних ресурсів; проведення загальнообласних заходів; утримання центрів соціально-психологічної реабілітації дітей; забезпечення безперебійного функціонування інформаційно-аналітичної системи моніторингу виконання місцевих бюджетів області.

Цей проєкт обласного бюджету рішенням колегії облдержадміністрації було затверджено.

«Тож, наше завдання – забезпечити якісне його виконання», – наголосив Сергій Гайдай.

Тетяна Анікієва подякувала всім головним розпорядникам бюджетних коштів, їх економічним службам, які взяли активну участь у підготовці проєкту бюджету.