Прес-центр5 травня 2020, 15:05

Освітній процес в області у цьому навчальному році буде завершено своєчасно, – брифінг

На пресбрифінгу про це розповів директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Він повідомив, що освітній процес у цьому навчальному році буде завершено своєчасно – тобто до кінця травня. Начальний рік – не пізніше 1 липня.

Усі учні будуть обов’язково переведені до наступного класу та отримають відповідні документи про освіту.

Семестрове оцінювання проведуть з урахуванням оцінок, отриманих учнями до 12 березня. Річне оцінювання буде здійснено з урахуванням оцінювання за І і ІІ семестри.

Крім того, у вересні викладачі обов’язково проведуть вхідне тестування для визначення – що діти засвоїли, а над чим необхідно працювати повторно.

Важливо, що у цьому навчальному році звільнено від державної підсумкової атестації учнів 4-х та 9-х класів. У відповідних документах про освіту їм буде зроблений запис «Звільнений».

Учні 11-х класів будуть складати ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання.

Цього року Міністерством освіти і науки України рекомендовано утриматись від проведення останніх дзвоників та випускних вечорів.

Як повідомив Юрій Стецюк, оформлення свідоцтв про здобуття базової середньої освіти має бути завершене не пізніше 15 червня.

Для зарахування дитини у перший клас прийом документів здійснюватиметься після припинення карантину. Також заклади освіти надають можливість батькам надсилати електронною поштою документи в сканованому вигляді ще під час дії карантинних заходів.

Цьогоріч ЗНО відбудеться в терміни, які оголосять після завершення карантину. Наразі Міністерство освіти і Міністерство охорони здоров'я розробляють рекомендації щодо створення безпечних умов для проведення ЗНО. Передбачається, що на пунктах проведення ЗНО будуть використовуватись вимірювачі температури, дезінфікуючі засоби.

Якщо учасники бажають змінити сесію ЗНО з додаткової на основну, вони повинні не пізніше 12 травня подати до Донецького регіонального центру відповідну заяву.

Із 25 травня до 9 червня 2020 року триватиме додатковий період реєстрації для участі в додатковій сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Але скористатися такою можливістю зможуть лише окремі категорії осіб.

Також учасникам надана можливість з 6 по 18 травня внести зміни до реєстраційних даних щодо місця проходження ЗНО, якщо місце їх проживання та місце розташування закладу освіти, в яких вони навчаються, знаходяться в різних областях або на відстані понад 150 км.

Щодо діяльності закладів професійної (професійно-технічної) освіти, у яких відповідно до робочих навчальних планів заплановано випуск учнів під час карантину, Юрій Стецюк зазначив: рекомендовано проводити державну кваліфікаційну атестацію у дистанційній формі, а отже, випуск та переведення здобувачів освіти проходитиме дистанційно.

Державна підсумкова атестація випускників, які разом з професійною здобувають також повну загальну середню освіту, проходитиме у формі ЗНО у зміщені терміни: орієнтовно з 25 червня по 17 липня або 17 серпня по 4 вересня – залежно від епідемічної ситуації в країні.

Таким чином, дипломи кваліфікованого робітника будуть замовлятися та видаватися в раніше заплановані терміни, а документи про повну загальну середню освіту – після отримання закладом освіти результатів ЗНО.