Прес-центр26 жовтня 2016, 17:10

Педагоги Луганської області з семінарськими візитами відвідали Литву

У Луганській області продовжується реалізація українсько-литовського проекту «Підтримка освіти в постконфліктних районах східної України «На шляху до змін». За ініціативи Литовського центру дітей та молоді (м. Вільнюс), Українського державного центру позашкільної освіти (м. Київ) та підтримки литовської Програми розвитку співпраці та сприяння демократії Шведського Інституту з 17 до 21 жовтня 2016 року відбулися studyvisits (семінарські візити) наших педагогів до Литви.

У столиці Литви м.Вільнюсі делегація вчителів та науково-педагогічних працівників навчальних закладів Луганської області зустрілася з послом України у цій країні Володимиром Яценківським та його дружиною пані Роксоланою. Посол України зазначив, що вчительство – це велике мистецтво дипломатії, яка потребує шанобливого ставлення до учнів, колег, батьків.

Також члени делегації зустрілися із парламентарем литовського Сейму Гінтарасом Степанавічюсом, який ознайомив їх системою правління  Республіки,  відкритістю правової системи та її доступністю для звичайних громадян. А під час зустрічі з Віце-Міністром освіти й науки Литви Наталією Істоміною педагоги дізналися про структуру сфери освіти Литви.

Цікавою для освітян стала розмова із спеціалістами Національного агентства з оцінювання шкіл Литви, які представили поняття «кращої школи» та критерії оцінювання її роботи. Головна мета такої школи – комплексний підхід до розвитку особистості, яка буде нести відповідальність за своє навчання, постійно вдосконалюватися й розвивати свій творчий потенціал.

У рамках знайомства з «кращої школою» наші педагоги відвідали гімназію Жемінос та Алітусську школу базової освіти «Saltiniu», де поспілкувалися із литовськими колегами та відвідали уроки хімії, фізики, хімії, іноземної мови, музики, технологій та у початкових класах.

Також луганські вчителі побували у Центр дітей та молоді Литви.

Візит до Литви передбачав оглядову екскурсію містом: відвідання Вільнюського університету, Тракайського замку та чимало інших історичних та культурних місць країни.

Оцінюючи візит разом із менеджером проекту Йолантою Маркевичене, організатором проектів у сфері неформального просвітництва Центру дітей та молоді Литви, педагоги Луганщини підтримали розпочаті освітні реформи  в Україні. Разом з тим вони зазначили, що набули безцінний досвід литовських колег, який будуть опанувати вже на рідній Луганщині.