Прес-центр1 квітня 2020, 09:04

Підтверджено третій випадок захворювання на COVID-19 на Луганщині

На засіданні штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, пов’язаної із виникненням на території Луганської області випадку захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом, повідомили, що жінка, у якої підтверджено діагноз, перебуває в КНП «Рубіжанська центральна міська лікарня».

Вона – з числа чотирьох осіб, у яких була встановлена підозра на коронавірус. Вже виявлено коло осіб, з яким контактувала хвора, – це 41 людина. Наразі вони перебувають під медичним наглядом.

Тож, загалом в області підтверджено три випадки захворювання на COVID-19. Троє осіб залишаються з підозрою. Про це зазначив начальник штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, заступник директора ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» Володимир Жданов.

«Усі рішення, прийняті на засіданнях штабу, необхідно виконувати у найкоротший строк. Тільки терміново реагуючи на ситуацію, ми зможемо зупинити поширення коронавірусу на Луганщині. Особливу увагу щодо виконання доручень необхідно приділити органам влади на місцях», – заявила керівник робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, заступник голови облдержадміністрації Наталія Романенко.

Зокрема, головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення, головам об’єднаних територіальних громад доручено розглянути можливість виділення додаткових коштів на оплату праці мобільних бригад, які проводитимуть збір зразків біологічних матеріалів від пацієнтів з підозрою на гостру респіратору хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, а також на закупівлю засобів індивідуального захисту для медичного персоналу, який чергуватиме на території блокпостів та в складі мобільних бригад.

Також необхідно визначити наявність ліжок, які можуть бути використані для збільшення ліжкового фонду закладів охорони здоров’я та створення додаткових місць у разі масової госпіталізації хворих та опрацювати питання виділення медичним закладам додаткових транспортних засобів для забезпечення мобільних бригад, які будуть залучені для відбору аналізів та проведення тестів.

Спільно з місцевими представництвами Луганської обласної організаціями Товариства Червоного Хреста України, волонтерськими та громадськими організаціями будуть сформовані групи допомоги одиноким та одиноко проживаючим особам, які знаходяться на самоізоляції та особам, які будуть надавати допомогу в лікувально-профілактичних установах.