Прес-центр19 вересня 2018, 12:09

Понад 5 тисяч родин, які проживають вздовж лінії розмежування, отримають гуманітарну допомогу від ЮНІСЕФ

Шляхи реалізації гуманітарних програм для населення, яке проживає вздовж лінії розмежування, обговорили заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик та представники асоціації «Тріангль Женерасьон Юманітер» (Франція) – куратор місії в Україні Гаель Конан, виконавчий директор Відокремленого підрозділу асоціації Діна Уразбаєва, керівник проекту Клеманс Лагуарда та асистент керівника проекту Катерина Чумакова.

Ольга Лішик подякувала представникам благодійної організації за допомогу жителям області, які потерпають від збройної агресії з боку російсько-окупаційних військ.

«Найбільш гостро питання гуманітарного забезпечення стоять у населених пунктах, що постійно зазнають обстрілів. Серед них – Золоте-4, Троїцьке, Болотенне, Лопаскине та інші. Із наближенням зими болючою проблемою є забезпечення жителів дровами та вугіллям для опалення їхніх помешкань», – зауважила заступник голови ОДА та засвідчила готовність обласної влади надати будь-яку допомогу в реалізації благодійних проектів на території області.

Як зазначила заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Олени Гарькавець, у Луганській області проживає близько 26 тисяч осіб з інвалідністю, з яких близько 2 тисяч – діти. Майже 1300 громадян проживають в інтернатних закладах для людей похилого віку та осіб з інвалідністю, що розташовані в районах поблизу лінії розмежування. Ці категорії громадян потребують особливої уваги та піклування.

За словами Діани Уразбаєвої, у період з вересня 2018 року по березень 2019 року на території  Луганської області відбуватиметься впровадження програм «Надання базових засобів гігієни для вразливих жителів лінії зіткнення, що постраждали від конфлікту» та «Покращення продовольчої безпеки та надання грошової допомоги вразливим людям, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі».

«Тріангль Женерасьон Юманітер», офіс якого розташований в Краматорську, реалізує проекти в Україні з березня 2016 року. Підхід асоціації заснований на електронній ваучерній системі та є частиною процесу раннього відновлення. Цей підхід відповідає цілям донорських стратегій на 2018 рік – від надзвичайної ситуації до раннього відновлення. За останній рік «Тріангль Женерасьон Юманітер»  працював у трьох районах Луганської області, розташованих уздовж лінії зіткнення на підконтрольній українській владі території. Зокрема, були реалізовані такі напрями: видача електронних ваучерів (на продукти харчування, предмети гігієни і багатоцільові), видача грошової допомоги (через банк та поштові відділення), гроші за роботу (роботи з благоустрою громадського простору, соціальна робота).

У березні 2018 року був затверджений 12-місячний проект, який фінансує ЮНІСЕФ. Проект спрямований на поширення електронних ваучерів у невеликих магазинах (близько 100), для 35 тисяч людей і в 190 школах уздовж лінії зіткнення (10 районів) за допомогою місцевих неурядових організацій Донецької та Луганської областей.

Робота у зазначених напрямах буде продовжуватися. Так, зокрема, у рамках проектів електронні ваучери на предмети гігієни отримають 1300 сімей у Станично-Луганському районі, 1100 сімей у Новоайдарському та близько 3300 сімей у Попаснянському районі (ідентифікація бенефіціарів триває). Також планується надання гуманітарної допомоги дитячим садкам, школам та іншим соціальним закладам, що розташовані у безпосередній близькості до лінії зіткнення.

Діяльність асоціації побудована на основі співпраці з місцевими громадськими та благодійними організаціями. У ході такого співробітництва українські неурядові організації застосовують свої знання на місцях і спільно з командою «Тріангль» працюють над реалізацією проектів.