Прес-центр11 жовтня 2016, 11:10

Представники соціальної сфери Луганщини ознайомилися із роботою «прозорих офісів» міста Вінниця

Минулого тижня делегація з Луганської області відвідала місто Вінниця з питань поширення досвіду інноваційної роботи «прозорих офісів» у сфері надання адміністративних і соціальних послуг населенню. Зокрема, одним із головних питань стало надання допомоги внутрішньо переміщеним особам.
У заході взяли участь директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук перший заступник Міністра соціальної політики України Ольга Крентовська, представники міських рад та райдержадміністрацій, начальники управлінь соціального захисту населення області.
Під час візиту директор Департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Лариса Попова детально ознайомила із роботою центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» міської ради, а також відділення «Вишенька». Представники Луганщини відвідали правобережне управління соціального захисту населення міської ради, а також міський Департамент соціальної політики, де було презентовано інноваційне програмне забезпечення. Головною ідеєю подібних офісів є оперативне та якісне забезпечення населення всіма необхідними послугами в одному місці. Внутрішньо переміщені особи також можуть отримати весь спектр послуг у «прозорому офісі» – від отримання довідки переселенця до оформлення грошової допомоги.
У ході робочої наради Ольга Крентовська зазначила, що на сьогодні у Луганській та Донецькій областях концентрація роботи є найбільшою у зв’язку із військовим конфліктом та великою кількістю внутрішньо переміщених осіб. Вона наголосила, що Міністерство приділяє особливу увагу цим регіонам та готове надавати всебічну підтримку.
Елеонора Поліщук розповіла, що наразі в соціальній сфері області дійсно існує низка проблем, пов’язаних із конфліктом, малою штатною чисельністю працівників районних управлінь соціального захисту населення, великою кількістю переселенців, однак, у працівників органів соцзахисту населення області відсутня навіть думка знизити темпи роботи, адже наші люди гостро потребують допомоги.
За інформацією Лариси Попової, у місті Вінниця діють чотири «прозорих офіси». За перше півріччя 2016 року фахівцями офісів надано
19 тисяч послуг. У середньому кожен працівник приймає 30 осіб у день. Час очікування своєї черги складає 25 хвилин. Час прийому кожного клієнта у середньому займає 7-12 хвилин.
У 2016 році Міністерством соціальної політики України розпочато роботу щодо поширення досвіду роботи «прозорих офісів» в інших областях України. Візит делегації Луганщини відбувся за підтримки проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» та за участю довгострокового консультанту Сергія Марущенка.