Прес-центр22 грудня 2020, 16:12

Про реінтеграцію окупованих територій, покращення життя на прифронтовій території та залучення інвестицій розповів журналістам телеканалу «Дом» Сергій Гайдай

На питання чи готова Луганщина приймати молодь з тимчасово окупованих територій очільник Луганської області відповів позитивно: «Ми готові приймати, і приймаємо зараз. Молоді люди приїжджають до нас, вступають до вищих навчальних закладів, в цьому немає ніякої проблеми».

Але, за його словами, на жаль, інформаційну війну ми програємо і потрібно боротися за уми людей, що знаходяться на поки що тимчасово окупованих територіях.

«Потрібно доносити їм нормальну інформацію, а не пропагандистську російську, яка в основному неправдива і перекручує факти. У цьому ми переконалися вже не один десяток разів. Взяти навіть останні приклади, коли ми гасили пожежі, то авіація, яка брала участь – це три літаки і два вертольоти МНС, але пропагандисти говорили про те, що це транспортні військові літаки. І те, що заявив головний пропагандист Кисельов на російському телебаченні, що в Сєвєродонецьку побудують військово-морську базу, – для нас це просто смішно, але такого плану інформація цілодобово протягом шести років транслюється. І те, що молоді люди будуть приїжджати до нас, вчитися у нас, спілкуватися з однолітками, і будуть своїми очима бачити реальні зміни, які відбуваються у нас в області, це гарна застава для майбутньої реінтеграції», – сказав Сергій Гайдай.

Голова облдержадміністрації також розповів про покращення умов життя на прифронтових територіях: «Ми намагаємося розвивати інфраструктуру. На щастя, до нас потихеньку заходять інвестори».

Так, в цьому році вже підписано договори з приводу інвестування Францією 75 мільйонів євро на модернізацію Попаснянського водоканалу. Також вирішується питання залучення інвестицій в будівництво залізниці – це близько 100 мільйонів євро. Близько 150 мільйонів доларів виділяє Луганщині Світовий банк на розвиток інфраструктури, а саме на ремонт доріг, і 30 мільйонів доларів на будівництво агрохаба.

«Інвестиції йдуть, вже не бояться, що в Луганській області військові дії. Але все-таки прифронтова територія – там складніше. В першу чергу ми хочемо зробити хорошу інфраструктуру, а далі будемо дивитися і розмовляти з місцевими підприємцями, що потрібно їм для розвитку», – зазначив Сергій Гайдай.

За його словами, приїзд будь-якого інвестора в Луганську область – це проблема, тому що аеропорту немає, інтерсіті немає, тобто потрібно або автомобілем близько 8-9 годин з Києва їхати, або поїздом, але вони ходять не так, як хотілося б. Той акцент, який був зроблений в 2020 році – будівництво і ремонт автомобільних доріг, і те, що ми дуже активно зайнялися будівництвом залізничної гілки Кіндрашівська Нова - Лантратівка, це дасть хороший сигнал інвесторам, тому що де є дороги, там є цивілізація.

Голова ОДА останнім часом провів дуже багато зустрічей з послами різних країн, на яких все частіше йде розмова про те, що вони не просто будуть допомагати Луганській області в якості гуманітарної допомоги, частіше лунають питання «а що ми можемо зробити спільно?».

На питання про створення військово-цивільних адміністрацій Сергій Гайдай відповів, що ВЦА дозволяє миттєво приймати рішення, що прискорює багато процесів: «Навіть по тому ж Сєвєродонецьку і Лисичанську ми бачимо, що проблеми, які залишалися невирішеними (це і вода, і харчування для дітей в школах, і недобудовані об'єкти), з введенням ВЦА почали вирішуватися».

Сергій Гайдай також висловив свою думку щодо того, що Верховна Рада може розглянути законопроект про створення пріоритетних зон розвитку на Донбасі вже навесні наступного року.

«Ми проводимо переговори з Олексієм Резніковим, з його заступниками. Загалом, з появою Міністерства реінтеграції, яке він очолює, багато проектів в Луганській області стали вирішуватися набагато швидше», – повідомив очільник області.

За його словами, звичайно, допомога Луганській області потрібна.

«Третина території окупована, на якій залишилися великі міста. На підконтрольній частині залишилося 650 тисяч людей. Величезна кількість бізнесу була налаштована на роботу або з Російською Федерацією, або вони реалізовували свою продукцію на тій частині, яка зараз окупована. Підприємці втратили дуже багато грошей у зв'язку з російською агресією. І введення будь-яких пільг для бізнесу хоча б на час проведення операції Об'єднаних сил дасть можливість розвиватися тут, на Луганщині. У нас бюджет області один з найменших в Україні у 2020 році - 618 мільйонів гривень, з яких бюджет розвитку становив п'яту частину. Нам потрібно відновлювати наші мережі, будувати залізні дороги, ремонтувати автомобільні дороги, відновлювати водопостачання, каналізацію. На все це потрібні певні кошти. Можливості, які отримають місцеві підприємці або інвестори у вигляді пільг, дадуть можливість побудувати або відремонтувати в рази більше. Ми консультуємося з бізнесом, з міністерством, і готові брати участь в будь-яких нарадах, конференціях для того, щоб у 2021 році це втілити в життя», – підсумував Сергій Гайдай.