Прес-центр17 лютого 2017, 12:02

Робота життєво важливої інфраструктури в умовах екстремальної ситуації в енергетиці на контролі облдержадміністрації

Понад три тижні триває блокада залізничних шляхів у зв’язку з чим  припинилося постачання вугілля антрацитової групи із зони проведення АТО на теплові електричні станції.

Президент України своїм Указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 16 лютого 2017 року «Про невідкладні заходи з нейтралізації загроз енергетичній безпеці України та посилення захисту критичної інфраструктури».

16 лютого відбулося позачергове засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, а також засідання Антикризового енергетичного штабу під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка з метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій в системах життєзабезпечення в умовах введення надзвичайних заходів в енергетичній галузі в режимі селекторної наради.

Участь у засіданні взяли заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, ГУ ДСНС в Луганській області, керівники підприємств галузей енергетики, теплоенергетики, житлово-комунального господарства.

На засіданні обговорили поточний стан енергетики, наявні запаси вугілля на складах ТЕС, можливості заміни вугілля іншими видами палива, необхідність диверсифікації поставок вугілля антрацитової групи.
Надано відповідні доручення щодо розробки схем зменшення споживання електричної енергії та навантаження на енергосистему в години пік, корегування роботи основних енергоємних підприємств, забезпечення резервними джерелами енергопостачання об’єктів життєзабезпечення та соціально важливих об’єктів, розгортання пунктів обігріву тощо.

Одразу після засідань Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та Антикризового енергетичного штабу Юрій Клименко провів засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

У ході обговорення проаналізовано ситуацію на ВП «Луганська ТЕС» ТОВ ДТЕК «Східенерго». Запаси вугілля є в достатній кількості для забезпечення області електроенергією впродовж 45-50 діб.

Керівникам підприємств електроенергетики доручено дотримуватись доведених схем споживання електричної енергії та навантаження на енергосистему в години пік.

Підприємствам теплоенергетики та водопровідно-каналізаційного господарства доручено підготуватись до режиму роботи в умовах надзвичайної ситуації у енергетичній галузі, перевірити наявність та готовність до експлуатації резервних джерел живлення.

Ситуація знаходиться на постійному контролі в облдержадміністрації.