Прес-центр20 лютого 2017, 12:02

Розроблений план з будівництва і реконструкції житла для переселенців

У рамках Регіональної цільової програми щодо підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб у Луганській області на 2017-2018 роки, яка введена в дію розпорядженням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза, розроблений план з будівництва і реконструкції житла для переселенців.

Зазначена програма включає в себе сім пріоритетних напрямів. Один з них – забезпечення права ВПО на житло.

На сьогодні Департаментом комунальної власності, земельних і майнових відносин облдержадміністрації зібрана вся інформація по недобудованому житловому фонду області.

Зокрема, у місті Рубіжне вже відібрано ряд об’єктів під реконструкцію щодо яких розробляється проектна документація.

«Тимчасове житло для переселенців даватиметься у вигляді гуртожитків. Але це будуть не ті гуртожитки періоду 60-х – 80-х років минулого століття, до яких ми звикли, – зазначає директор Департаменту комунальної власності, земельних і майнових відносин облдержадміністрації Вадим Квас. – Це будуть комфортні однокімнатні квартири з невеликим санвузлом і невеликою кухнею для приготування їжі. На це виділяється бюджетне фінансування».

Вирішення проблеми забезпечення житлом переселенців стоїть на особовому контролі очільника області Юрія Гарбуза, наголошує Вадим Квас.

Також,  у програмі передбачено побудувати окремі будинки. Зараз вирішується питання про виділення землі під такі об’єкти.

«Вже підготовлено звернення до Кабінету Міністрів України про виділення землі під будівництво житла для переселенців, – зауважив Вадим Квас. – Планується побудувати двоповерхові будинки на кшталт таун-хаусів. Розробляється схема кредитування переселенців. У цьому напряму передбачається фінансування через фонд КП «Луганський обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі». Наприклад, якщо у людини є 20 % від суми на придбання житла, він зможе взяти кредит під низький відсоток і виплачувати його протягом 10-15 років».