Прес-центр3 лютого 2017, 17:02

Роз’яснення щодо регулювання (встановлення) тарифної політики на перевезення пасажирів

Згідно із статтею 10 Закону України «Про автомобільний транспорт» тариф на політика на автомобільному транспорті має задовольняти підприємницький інтерес, забезпечувати розвиток автомобільного транспорту, стимулювати впровадження новітніх технологій перевезень, застосування сучасних типів транспортних засобів, а також сприяти вирішенню таких завдань: збільшення можливостей суб'єктів господарювання щодо забезпечення потреб споживачів у послугах, залучення інвестицій у розвиток автомобільного транспорту та досягнення сталих економічних умов роботи; стимулювання конкуренції та появи нових суб'єктів господарювання, які належать до автомобільного транспорту; забезпечення балансу між платоспроможним попитом на послуги та обсягом витрат на їх надання; забезпечення стабільності, прозорості та прогнозованості тарифів.

 

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 240 «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України  від 25.12.1996 № 1548» внесено зміни до повноважень органів виконавчої влади щодо регулювання цін (тарифів). Таким чином повноваження облдержадміністрації щодо встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, які працюють у звичайному режимі руху на приміському та міжміському внутрішньообласному сполученні, виключено.

 

Згідно із діючим законодавством, облдержадміністрації не мають повноважень щодо здійснення контролю за дотриманням суб’єктами господарювання державної дисципліни цін. Відповідно до статті 16 Закону України «Про ціни і ціноутворення» органами державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення є: центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з контролю за цінами; інші органи, визначені законом.

 

Після виключення відповідних повноважень облдержадміністрації щодо встановлення тарифів на перевезення пасажирів і багажу автобусами, пасажирськими перевізниками Луганської області, Департаментом регіонального розвитку, промисловості, інфраструктури та енергозбереження  виконується моніторинг тарифної вартості перевезень, що склала 0,50 – 0,65 копійок за кілометр.

 

Керівництво облдержадміністрації відстоює інтереси перевізників і пасажирів. Найближчим часом заплановано проведення розширеної наради з питання організації пасажирських перевезень в Луганській області.

 

Разом з тим, облдержадміністрацією, на постійній основі ведеться прийом громадян, приймаються всі скарги, пропозиції та побажання споживачів, з метою розроблення механізмів та здійснення заходів щодо врегулювання цього важливого питання.