Прес-центр16 вересня 2020, 09:09

СБУ підозрює голову правління підприємства з ОРДЛО у постачанні військової продукції до країни-агресора

Служба безпеки України повідомила про підозру у державній зраді голові правління підприємства з тимчасово непідконтрольної території Луганської області, який організував нелегальні поставки продукції для потреб військово-промислового комплексу РФ.

Незаконні оборудки контррозвідники і слідчі СБУ викрили у жовтні минулого року. За даними досудового слідства, менеджмент одного з луганських машинобудівних заводів налагодив поставки комплектуючих для ремонту та обслуговування військової авіації, що перебуває на озброєнні спецслужб та міністерства оборони країни-агресора. Аби приховати схему, деталі відвантажували на адресу фірми-прокладки і вивозили до Росії через неконтрольовану ділянку кордону.

Слідчі органів безпеки кваліфікували дії голови правління заводу за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 333 (порушення порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю) та ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Його оголошено у розшук.

Раніше повідомлено про підозру заступнику голови правління та керівнику фінансово-економічного відділу підприємства. Їм інкримінують вчинення злочинів, передбачених ст. 111 та ст. 110-2 ККУ.

Триває документування протиправних дій інших учасників схеми.

Викриття зловмисників здійснювалося Департаментом контррозвідки разом зі співробітниками ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях, УСБУ в Харківській області під процесуальним керівництвом прокуратури.  

За інформацією 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях